Kupovina vozila na odloženo plaćanje

Pitanje: Nameravam da otkupim vozilo od pravnog lica (koji je obveznik pdv-a) u kojem sam bio zaposlen. Otplata će se vršiti na rate a ugovorom je predviđeno da ću vlasnik vozila postati u momentu kada se prodajna cena isplati u potpunosti. Vozilo nameravam da koristim u sopstvenom preduzeću, koje ću naknadno osnovati. Molim vas za odgovor na sledeća pitanja:

1. Kada treba da prijavim poreskim organima kupoprodaju vozila (na početku ili na kraju isplate kupoprodajne cene)?

2. Kako da vršim registraciju vozila (obzirom da pravno lice ostaje u vlasništvu vozila do kraja isplate poslednje rate)?

3. Kakve još eventualne smetnje mogu očekivati, u radu mog budućeg preduzeća, a koje proističu iz ovog nerešenog vlasničkog odnosa nad vozilom?

Odgovor: Poštovani,

1. Prema opisanoj situaciji, Vi se, kao kupac, pojavljujete u svojstvu fizičkog lica. Shodno tome, prijavu poreskim organima možete izvršiti tek po prenosu vozila na Vaše ime, odnosno na kraju isplate kupoprodajne cene, i to prijavom poreza na prenos apsolutnih prava po stopi od 2,5% od procenjene vrednosti vozila.

2. S obzirom da je do konačne isplate, vozilo u vlasništvu pravnog lica, upravljanje vozilom i registraciju vozila možete sprovesti samo po osnovu ovlašćenja koje ćete dobiti od pravnog lica, vlasnika vozila. Dakle, neophodno je da imate ovlašćenje vlasnika vozila da predmetnim vozilom možete upravljati i registrovati ga u ime vlasnika. Ovlašćenje mora biti urađeno na memorandumu pravnog lica, overeno i potpisano od strane ovlašćenog lica.

3. Suštinski ne treba očekivati nikakve dodatne komplikacije u poslovanju Vašeg preduzeća u smislu korišćenja vozila po osvlašćenju. Naš savet Vam je da ,u gore pomenutom ovlašćenju, obavezno stoji i klauzula i o pravu daljeg iznajmljivanja vozila, bez saglasnosti prethodnog vlasnika. Ovo Vam je neophodno jer ćete vozilo otkupiti u svojstvu fizičkog lica, a da bi ste mogli da ga koristite i u službene svrhe, biće potrebno da ga posebnim ugovorom iznajmite sopstvenom preduzeću, što Vam navedena klauzula omogućava.

 

IP Sinhro

 

 

Podeli sa drugima