Vlasnik iz saobraćajne neće da napravi kupoprodajni ugovor

Pitanje iz oblasti prenosa vlasništva vozila

Kupio sam vozilo od trećeg lica koji nema ovlašćenje a vlasnik po saobraćajnoj dozvoli ne da prevod vozila. Po njegovim rečima: nema vremena. Kako prevesti vozilo?

 

Odgovor iz oblasti prenosa vlasništva vozila

Nikako nije vreme za "igranje" papirima. Morate se obezbediti sa pravnog aspekta za imovinu za koju ste dali Vaš novac. Preporučili bi Vam sledeći redosled radnji:
1. Krajnje ljubazno pozovite vlasnika po saobraćajnoj dozvoli i zamolite ga da omogući da uknjižite vozilo koje ste pošteno platili (istina posredniku).
2. I posle prvog ili drugog neuspelog pokušaja učinite to i treći put, i dalje krajnje ljubazno uz objašnjenje da je potrebno samo da u vreme koje kaže i koje njemu odgovara i mesto, odnosno kancelariju javnog beleznika, gde je njemu najbliže izadjete i potpiše kupoprodajni ugovor i ovlašćenje da možete odjaviti vozilo i platiti porez (jer niste baš u situaciji da vi birate).
3. Ukoliko i to ne urodi plodom dajte mu još 10-ak dana i ukoliko Vam se ne javi, Vaše pravo morate ostvariti u sudskom postupku, i verovatno tu morate podići tuzbu i potiv onoga kome ste dali novac kao i protiv vlasnika vozila. Na žalost nema drugih alternativa osim gore navedenih i naravno u tu svrhu morate se obratiti nekoj advokatskoj kancelariji. Ubuduće prvo sredite papire pa onda novac u ruke...




izracunaj kasko

Podeli sa drugima