Kome se žaliti ako je procena vozila veća od kataloške?

Pitanje iz oblasti prenosa vlasništva vozila

Šta uraditi kad poresko uradi procenu veću od kataloške, pravo žalbe postoji ali mora da se plati taj porez. Da li ima svrhe podnositi žalbu?

 

Odgovor iz oblasti prenosa vlasništva vozila

1. Ukoliko u kupoprodajnom ugovoru stavite cenu koja je veća od kataloške, poreznik uzima ugovorenu i to je u skladu sa propisima.
2. Ukoiko poreznik od pet, šest modela koji postoje u katalogu uzme model sa malo "jačom" cenom to opet nekako spada u njegov referat i njegovo da kažemo "diskreciono pravo", naravno ako se ne radi o velikim razlikma u iznosima.
3. Žalba po tom rešenju je osuđena na propast jer morate poznavati more propisa koji brane birokratski postupak, pa bi troškovi u tom slučaju nadmašili sumu na koju ulažete žalbu.
4. Ako ste istrajni da "pobedite poreznika" jedini pravni put je da za vaše vozilo i vaš model zahtevate od AMSS-centa za motorna vozila procenu vrednosti i to baš za Vaš automobil na osnovu čega dobijate zapisnik o proceni vrednosti upotrebljavanog motornog vozila. To je izvorna procena ovlašćene organizacije koja inače i ustanovljava kataloge kojima se koristi Poreska uprava. Takav dokument bi mogli uslovno rečeno nazvati "veštačenjem vrednosti vašeg vozila" i tada poreznik mora da uzme tu vrednost kao osnovicu za oporezivanje. Cena takve procene je reda veličina do 1500 dinara koju plaćate za dobijanje zapisnika o proceni.




izracunaj kasko

Podeli sa drugima