Osiguranje - Vaša pitanja

Da li se može registrovati vozilo sa kopijom polise koja je poslata na mail?

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Može li se izdati registraciona nalepnica ako mi se polisa šalje na mail, pošto je urađena u ekspozituri u istom gradu gde radim i ja ili je moram imati fizički u rukama? Da li kršim zakon ako radim bez polise koja će mi kasnije biti dostavljena. U pitanju je pravno lice, njemu se izdaje registraciona nalepnica?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Ovde su odgovori oslanjaju na dva Zakonska akta: Zakon o obaveznom osiguranju i odluku NBS o sadržaju polise. Prvi akt kaže da polisu štampa ZIN (Zavod za izradu novčanica i kovanog novca), što posredno ukazuje na činjenicu da je to specijalni dokument - obrazac stroge evidencije - hartija od vrednosti. Drugi dokument definiše sadržaj obrasca. U tački 4 piše eksplicitno: Obrazac polise se izrađuje u originalu i tri kopije. Ispod naziva originala polise odštampan je tekst "Za osiguranika", a ispod naziva prve kopije "Za MUP". Original i prva kopija polise se predaju osiguraniku pri zaključenju polise. Prvi kopiju polise osiguranik predaje Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) pri registraciji vozila, a drugu zadržava osiguravač. Ova rečenica posredno ukazuje da Osiguranik mora da preda papir, a ne skenirani dokument pa odštampan iz maila. Da završimo, za sada mora u papiru jer i MUP tumači sve ovo onako kako je i napisano.

 

Na Vaše pitanja u saradnji sa sajtom registracija-vozila.rs odgovara Katarina Momirović – ekspert iz oblasti imovinskog osiguranja.


kasko osiguranje

 

 

Podeli sa drugima