Osiguranje - Vaša pitanja

Da bi ostvario pravo na bonus da li je potrebno pokazati prethodnu polisu?

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Da li je na tehničkom pregledu potrebno pokazati polisu osiguranja kako bi se dokazao premijski stepen i ostvarilo pravo na bonus?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Pretpostavljamo da, mislite na poslove u delu prodaje polisa osiguranja ne tehničkom pregledu, koje tehnički pregledi mogu da rade u skladu sa Zakonom o obaveznom osiguranju u sabraćaju. Prodaju polisa osiguranja od autoodgovornosti kod tehničkog pregleda mogu vršiti samo zaposleni u tom licu, koji imaju ovlašćenje za obavljanje poslova zastupanja u osiguranju izdato saglasno Zakonu o osiguranju i kao takvi moraju se pridržavati svih akata kao i društvo za osiguranje. Obzirom na prethodno navedeno, kao i na Odluku o osnovnim kriterijumima bonus – malus sistema, podacima za primenu tog sistema i najvišem bonusu i na njene odredbe, akt kojim je NBS regulisala ovu oblast, a naročito uvažavajuću sledeće: Društvo kod kog se obnavlja osiguranje od autoodgovornosti dužno je da, radi primene bonus-malus sistema, vodi evidenciju:
– o polisi prethodnog društva, koja obavezno sadrži matični broj prethodnog društva, broj prethodne polise i premijski stepen u prethodnoj polisi;
– o broju/brojevima polise po kojoj je prijavljen štetni događaj na osnovu kog je obračunat malus;
– o vozilu u vezi s kojim se prenosi pravo na premiju odgovarajućeg premijskog stepena bonus-malus sistema u skladu sa ovom odlukom (npr. broj šasije vozila s kog se prenosi bonus-malus, broj odjavljene saobraćajne dozvole, datum odjave vozila, broj i datum kupoprodajnog ugovora i dr.). prodavac osiguranja, mora da zatraži na uvid prethodnu polisu osiguranja.

 

Na Vaše pitanja u saradnji sa sajtom registracija-vozila.rs odgovara Katarina Momirović – ekspert iz oblasti imovinskog osiguranja.


kasko osiguranje

 

 

Podeli sa drugima