Osiguranje - Vaša pitanja

Štete na vozilu kasko osiguranom ispod 100 eura (manja oštećenja)

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Ako je šteta na vozilu manja ogrebotina ili udar kamenčića na haubi,da li kasko plaća ceo iznos štete s obzirom da to ne prelazi iznos od 100 eura ?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Visina isplate štete zavisi od ugovorenog učešća u šteti. Učešće u šteti može biti ugovoreno u relativnom iznosu, odnosno u procentima 5%, 10%, 20% ili 30%. Praktično to znači ako imate npr. ugovoreno učešće od 10%, a iznos štete je 100€ - biće Vam isplaćeno 90€ od strane osiguravajućeg društva, a 10€ plaćate Vi. Međutim, postoji i apsolutno učešće u šteti u fiksnom novčanom iznosu u svakoj šteti od 50€, 100€ ili više. U toj situaciji isplata štete uzima u o obzir ovaj fiksan iznos, odnosno ukoliko je štata manja od fiksnog iznosa učešća, ne isplaćuje se nikakva nadoknada.

Ono što je važno da se zna, kada su učešća u šteti (franšize) u pitanju, današnja ponuda osiguravača kombinuje ove dve vrste franšiza. Naime, Vi možete dobrovoljno da se opredelite za procenat relativne franšize, od recimo 5%, a iznos apsolutne franšize je definisan uslovima osiguranja i ugovara se obavezno, bez mogućnosti izbora po pitanju visine učešća. Dakle moguće je da imate kasko osiguranje ugovoreno sa 5% relativne franšize i obaveznih 100€ učešća u svakoj šteti. Za osiguranika, to praktično znači, da u svim štetama visine do 2.000,00€ učestvuje sa 100,00€, a preko 2.000,00€ učestvuje sa 5% od iznosa štete.

Prednost AS Neživotnog osiguranja, između ostalog, je i činjenica da smo, u ovom trenutku, možda i jedina osiguravajuća kuća, koja u svojoj ponudi kasko osiguranja, uopšte nema obavezu apsolutnog učešća. Kod nas se štete islaćuju samo i isključivo u odnosu na relativno učešće u šteti, bez obzira na iznos štete.

 

kasko osiguranje osiguranje

 

Podeli sa drugima