Osiguranje - Vaša pitanja

Osiguranje vozila iz Kanade u Srbiji

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Kolika je cena domaćeg osiguranja na vozilo koje je na inostranim tablicama (Kanada) a vozi se u Srbiji?  Da li pored tog osiguranja postoje još neki  troškovi?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Kada su u pitanju vozila sa inostranim tablicama, koja se u dužem vremenskom periodu, koriste na putevima u Srbiji, moramo razlikovati dve vrste osiguranja:

  • osiguranje od auto odgovornosti i
  • kasko osiguranje.

S obzirom da Kanada ne pripada sistemu Biroa zelene karte, kanadska polisa auto odgovornosti praktično nema važnost i Vama je potrebna polisa tzv graničnog osiguranja. Granično osiguranje je osiguranje od auto odgovornosti za vozila sa inostranim tablama i može se ugovoriti na period od 30 dana do godinu dana. Kod AS Osiguranja, cena za putnička vozila je od 110,55€ za mesec dana, do 635,67€ za godinu dana. Što se tiče kasko osiguranja, konktretno kod AS Osiguranja ne postoji mogućnost ugovaranja kasko osiguranja za vozila sa inostranim tablicama. Međutim, u ponudi pojedinih osiguravača na tržištu postoji i ova mogućnost. Što se tiče troškova, vezanih za osiguranje, to bi bilo sve, ali Vam svakako savetujem da se raspitate i oko carinskih uslova, ukoliko planirate da duži vremenski period koristite ovo vozilo.

 

 

kasko osiguranje osiguranje