Vaša pitanja

Od 15.12.2009.godine
Koja je obavezna oprema, koja se mora nalaziti u vozilu na teritoriji Republike Srbije??

Oprema se razlikuje u zavisnosti od vrste vozila. Postoji predlog pravilnika po novom Zakonu o bezbednosti , ali u ovom trenutku još uvek važi stari pravilnik.obavezna Oprema za putnicki automobil:
1. sigurnosni trougao
2. prva pomoć
3. sajla
4. rezervne sijalice i osigurači
5. fluorescentni prsluk
Za teretna vozila:
1. sigurnosni trougao
2. prva pomoć
3. šlep štangla - kruta /do određene nosivosti/
4. rezervne sijalice i osigurači
5. protivpožarni aparat
6. fluorescentni prsluk
- vozila pravnih lica, taxi vozila, auto škole moraju imati protivpožarni aparat!!

kada se dobije resenje o placenom porezu na prenos apsolutnih prava na vozilo, gde se moze izvrsiti registracija vozila? da li u MUP-u opstine prethodnog vlasnika (konkretno Rakovica) ili moze i MUP-u novog vlasnika (Obrenovac)?
U MUP-u novog vasnika.
Kada sam kupio auto od predhodnog vlasnika sa ugradjenim (TNG) nisam znao da posedujem bilo kakav dokumenat o ugradnji (TNG). Skoro sam pronapšao UVERENJE za korišćenje uređaja za pogon vozila za tečni naftni gas koje je izdato od AMSS-CMV broj 9065 od: 13.09.2005. sa kompletnim podatcima o vozilu i uređaju. Proverio sam u Policijskoj stanici u Arilju da li mi ovaj dokumenat važi i da li može na osnovu tog UVERENJA da mi se u saobraćajnu dozvolu unese da je izvršen atest. Rečeno mi je da dokumenat ne važi i da mi je potrebno novo UVERENJE A3 formata, da je to nemoguće uraditi bez ponovnog atesta. UVERENJE važi do 01.11.2013. Srdačno Vas molim za poučan savet ili za način kako da dođem sa posedujućim UVERENJEM do UVERENJA koje mi nadlezni traže odnosno formata A3?
Obratite se u AMSS-CMV Bobanu Mikičiću 011 2750-971, radi izdavanja duplikata uverenja sa tim brojem. Što se tiče mogućnosti da se toliko nakon izdavanja uverenja vrši upis u saobracajna dokumenta neka Vam iz MUP-a daju pismeni odgovor gde je definisan rok. S druge strane vaša je sreća što za takav prekršaj nije predvidena kazna.
Da li je moguće registrovati auto na gluvonemu osobu? Da li gluvonemi spadaju u invalide ?
Registracija je moguća. Osoba navedena u saobraćajnoj dozvoli je nosilac ili jedan od nosilaca vlasništva (ortački kupljeno vozilo). Znači vlasnik vozila može biti naravno i slepa osoba. Ko to vozilo upotrebljava i na osnovu kojeg ovlašcenja, to je drugo pitanje.Valjda osoba o kojoj se radi zna svoj status?
Da li sa Srpskim državljanstvom i BiH-vozačkom dozvolom mogu da vozim auto registrovano u Srbiji?
Ne.Vozač treba da vozačku dozvolu BIH prevede na srpsku, MUP Ljermontova 12a, Beograd.Za detalje oko izdavanja domaće dozovle obratite se MUP-u.
Da li treba da se registruje mašina za sečenje drva (bansek), koju vuče putničko vozilo (ima svoju fabrički ugrađenu kuku) na sopstvenim točkovima i ima svu signalizaciju ispravnu, težine oko 100kg. Sam sam je pravio, i ako treba šta mi je sve potrebno za registraciju?
Treba. Od dokumenata su vam potrebni: Dokaz da ste vlasnik i proizvođač prikolice putničkog vozila koji na sebi kao stalni teret ima mašinu za sečenje
drva, procena vrednosti tog vozila za plaćanje PDV-a, dokaz o plaćenom PDV-u, uput MUP-a za ukucavanje broja šasije (kod nekih MUP-ova pre a kod nekih posle
atesta), urađen tehnički pregled i atest tog vozila i onda je spremno za registraciju.
Kada će motor da se vodi kao rezervni deo i kada će da se broj motora izbaci iz saobraćajne dozvole?
Već važecim pravilnikom o registraciji vozila broj motora se ne pojavljuje u saobraćajnoj dozvoli. No zbog nepostojanja tehničkih uslova za primenu pravilnika njegova primena se odlaže do daljnjeg. Za rok do kada se neće primenjivati, obratite se MUPu.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE