Vaša pitanja

Od 29.12.2009.godine
Nedavno sam kupio Zastavu 101 koja ima ugraden TNG 2003. godište i u procesu sam dobijanja atesta ali pregled mogu završiti tek posle Božića (tačnije 11.01.2010.). Da li će moj TNG uređaj (Lovato iz 2003.) proći atest pošto sam čuo da se primenjuje novi pravilnik od Nove Godine?

Novi pravilnik će se primenjivati od roka koji bude definisan u tom pravilniku, kada bude potpisan. Kada će to biti - za sada se ne zna, samo se očekuje da će to biti uskoro.

Radim u Sloveniji dve godine,imam srpsku vozačku dozvolu. Pitanje:Da li mi dozvola važi ili moram da imam međunarodnu dozvolu?
Preporučujemo da i za zemlje koje privremeno prihvataju naše vozačke dozvole obezbedite odgovarajuću međunarodnu dozvolu.
Da li je i šta potrebno da bih u fiću ubacio motor juga 45 pošto je njegova zamena bukvalno šraf na šraf i motor izgleda bukvalno isto ( osim razvodnika koji je malo viši ). Interesuje me i da li mora da se ide na atest?
Atest motora se radi kada proizvođač vozila ne koristi takav tip motora u tom tipu vozila. Ako se razlikuju oznake motora onda je atest neophodan.
Da li je moguće preregistrovati putničko vozilo na teretno i kako?
Da. Morate da prepravite vozilo da odgovara takvom tipu teretnog vozila istog proizvođača ili ako takvo vozilo ne postoji onda morate da budete "proizvođač vozila" i da napravite takvo vozilo koje se može deklarisati kao teretno.
Pre dva dana sam kupio polovno vozilo marke Audi, model A3, godište 2001, 1781ccm, 110kW. Sklopljen je kupoprodajni ugovor i sada preostaje da se uplati porez od 2,5% od kataloške vrednosti vozila poreskoj upravi u opštini prodavca (u ovom slucaju to je Opština Stari Grad, Beograd), zatim da se uradi prenos na moje ime i da se vozilo registruje. Registracija vozila ističe 23. januara 2010.god. Pošto sam saznao da ce se od Nove godine izdavati nove tablice logično je da sa registracijom sačekam do, recimo, 11.-12. januara. A ono što mene interesuje je da li da sačekam sa plaćanjem poreza od 2.5% Opštini prodavca, ili da porez platim već u ovoj godini? Odnosno, da li će za mene biti finansijski povoljnije da taj porez platim posle Nove godine, jer me interesuje da li će doći do promena što se tiče iznosa nekih taksi, i da li ću proći jeftinije ako sačekam januar mesec?

Ne znamo da li će se menjati iznosi taksi. Obaveza je da se promene vlasništva prijave u roku od 8 dana.

Video sam da ste obradili temu sta sadrzi prva pomoc za automobile .A šta sadrzi za motorcikle i druga vozila?
Sadržina kutije prve pomoći za vozila kategorije L bi rpema nacrtu pravilnika o tehničkim uslovima trebala da bude prema standardu B SRPS Z.B2.001. Ali pravilnik još nije potpisan.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE