Vaša pitanja

Od 31.03.2010.godine
Kupio sam vozilo ne od vlasnika lično već od lica koje je imalo ovlašćenje da vozilo može otuđiti.Sa istim smo u agenciji napravili kupoprodajni ugovor i na isti platio porez za prenos apsolutnih prava.Zanima me pošto još nisam uzeo saobraćajnu na svoje ime,da li može plaćeni porez da zastari i da li ću imati problema pošto vozilo nije kupljeno od vlasnika lično već od lica sa sudskim ovlašćenjem?
Ugovor je punovažan od trenutka plaćanja takse, a vlasništvo ne zastareva.
Posedujem skuter Aprilia Leonardo 125ccm2 koji je odjavljen u Italiji, imam papire od odjave i interesuje me ako možete da mi kažete koja je procedura da se registruje na domaće, odnostno bg- tablice?
Mora da se izvrši uvoz vozila, plaćanje carine, plaćanje PDV-a, zatim tehnički pregled vozila i registracija na domaće table.
Molim Vas da mi odgovorite da li tehničku ispravnost vozila na putnom nalogu može da potpiše lice koje je kod nas u firmi zaduženo za periodične preglede vozila (to obavlja svaki mesec i vodi evidenciju) a po struci je saobraćajni tehničar i kod nas radi kao profesionalni vozač. Inače mi u firmi imamo jedan kamion i jedan kombi koji je preko 3t, a nemamo kanal ni dizalicu kako piše u Zakonu.
Za sad u zakonu pise da ako firma ima zaposleno lice sa sss-mehaničara i saobraćajnog tehničara može overavati tehničku ispravnost vozila ali samo ako firma ima tehničkih mogućnosti za to kao što je kanal ili dizalica za pregled vozila. Predlažemo Vam da za sada sklopite ugovor sa firmom koja vrši tehničku ispravnost vozila ili popravku vozila.
Interesuje me procedura i potrebna dokumentacija za uvoz vozila iz inostranstva pošto vozilo ne dovozim ja nego rođak koji živi tamo.
Potencijalni novi vlasnik mora biti prisutan na carini sa ličnom kartom.
Poštovani, planiram u skorije vreme da putujem u Austriju preko Mađarske. Kola su registrovana na oca. Moje pitanje je da li je potrebno da izvadim međunarodno ovlašćenje?
U Vašem slučaju je potrebno međunarodno ovlašćenje. Više o ovlašćenju možete pročitati ako kliknete OVDE.
Povremeno radim za jednu firmu u inostranstvu koja ima svoje kancelarije širom Evrope. Mahom, kad god sam išao tamo, dali su mi njihov službeni auto da se koristim jer sami imao potrebu da iz Slovenije idem za Nemačku odnosno Austriju. Zbog trenutnog obima posla i potrebe da dolazim za Srbiju, dali su mi jedan auto i napravili ovlašćenje na moje ime i tako sam se slobodno kretao svuda po Evropi. Trenutno sam u Srbiji i za par dana se vraćam u Sloveniju. Zaustavljala me je policija u Nemačkoj i Sloveniji i do sada nisam imao nikakvih problema, čak su mi i na našoj granici gledali međunarodnu dozvolu i pasoš od mojih dokumenata i tražili samo zeleni karton od auta i niko me nije upozorio da ja u stvari bez nekih dokumenata koje ste Vi naveli, ne mogu da vozim. Ja radim uslužno odrzavanje softvera i jednog dela hardvera za te firme i niti sam bilo gde prijavljen niti imam boravak, interesuje me da li mogu da imam problema ako vozim auto ( u ovom slučaju sa Slovenačkim tablama) za koji imam ovlašćenje na moje ime, i da li mi je potreban još neki dokument pored pasosa i međunarodne vozačke dozvole?
Zakon je vrlo izričit. Državljanin Srbije može voziti vozilo stranih tablica samo ako je Rent-a-car ili ako imate prebivališe u inostranstvu više od šest meseci.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE