Vaša pitanja

Od 13.04.2010.godine
Želeo bih da vas pitam da li je međunarodna vozačka dozvola neophodna za sve zemlje pošto sam pročitao da za neke treba, a za neke ne? Konkretno planiram da idem u Nemačku, da kupim auto pa odatle da vozim do Italije, pa kroz Sloveniju i Hrvatsku.
Međunarodna vozačka dozvola nije neophodna za sve zemlje ali je krajnje preporučljiva obzirom da je sistem prihvatanja nacionalne dozvole u potpunosti dobrovoljan, ne vezan za bilo kakve bilateralne sporazume i lokalni policajac može da se pravi lud i traži međunarodnu dozvolu koja je propisana.
Kakva je procedura atesta za kuku, izdavanje treće tablice i da li može u bilo koje vreme da se izvrši-naknadno, posle registracije auta?
Svaki "atest" se može vršiti u bilo koje vreme bez obzira na datum registracije, s tim da ne sme da se odlaže u odnosu na vreme kada je izvršena izmena na vozilu. Procedura za sve preglede je do daljnjeg ista - započeti redovni ili vanredni tehnički pregled vozila, sa papirima od tehničkog pregleda tražiti od MUP-a da se vozilo uputi na ispitivanje, izvršiti ispitivanje vozila, sa uverenjem o ispravnosti završiti tehnički pregled tamo gde je započet i na kraju redovna procedura u MUP-u. Uvernje o ispravnosti se za kuku može izdati samo za homologovanu kuku, samogradnja nije dozvoljena.
Posedujem traktor marke IMT 539.već dugo godina koji nije nikada registrovan, a račun nemam-izgubljen. Kako može da se registruje? Јedino imam potvrdu iz IMT-a sa svim podacima i brojevima.
Proverite da li će MUP prihvatiti izjavu sa dva svedoka kao dokaz o vlasništvu nad traktorom. Ako ne, proverite u sudu kakav postupak morate da pokrenete da biste dokazali vaše vlasništvo nad vozilom.
Da li je moguće uplatiti osiguranje za recimo 7 dana na vozilu koje je sa UK tablicama. Radi se o automobilu koji smam dovezla u Beograd.Za sada imam osiguranje koje je uplaćeno u Londonu ali mi važi samo narednih 10 dana,posle čega ću morati da uplatim međunarodno osiguranje u Srbiji. Sobzirom da sam ja svakog meseca samo po 10-15 dana u Beogradu zanima me da li je moguce da platim samo za taj period osiguraje i kolika bi bila cena takvog osiguranja, ako postoji takava opcija?
Moguće je platiti kratkoročna osiguranja.Za cenu i period osiguranja, najbolje je da se informišete direktno kod osiguravajućih kuća.
Poštovani, obzirom da putujem u Belgiju kod prijatelja i tamo planiram da vozim njihov auto, interesuje me šta sve od dokumenata je potrebno da imam. Pošto nisam do sada vozila u inostranstvu, zanima me da li je potrebno da posedujem još neki dokument osim međunarodne vozačke dozvole?
Međunarodna vozačka dozvola. Pitanje dozvole za upotrebu tuđeg vozila zavisi od njihovog lokalnog zakonodavstva i u svakom slučaju se ne može rešiti kod nas nego će se vaditi tamo ako je potrebno.
Interesuje me gde se može kupiti kutija za prvu pomoć? Koliko košta i koliki je rok trajanja? Ako ja kupim sve potrebno sa liste i sama napišem specifikaciju sadrzaja da li je u redu? Molila bih Vas da mi pojasnite ove nejasnoće.
Prodavnice auto delova, apoteke. Rok trajanja nije određen. Ne možete samo praviti kutiju prve pomoći obzirom da MUP traži da na njoj bude oznaka standarda u odnosu na koji je proizvedena.
Zanima me da li ima problema prilikom tehničkog pregleda i registracije vozila kojima su volani na desnoij strani i da li ima problem oko upravljanja sa istima e eventualne zabrane po zakonu?
Nema ograničenja u upotrebi vozila sa desnim volanom.
Posedujem 4 atv motora, koje vozim na strane tablice, pošto živim izvan zemlje.Zanima me da li je sada moguće njih normalno cariniti kod nas,kao i registrovati,ili to još nije usvojeno na saveznom nivou, no se na nivou opštine svako snalazi, kako zna, i ume? Prošle godine nije bilo mogućnosti da se carine,jer nisu postojali u carinskoj knjizi kao vozila,a po nekim informacijama, ni sa donošenjem novog zakona nije se mnogo odmaklo po tom pitanju.
ATV vozila su se i do sada mogla uvoziti. Sa registracijom je stanje sledeće, Zakon pominjne ovakva vozila i prema tome ne bi smelo da bude problema ali prateći pravilnici o tehničkim uslovima za vozila i tehničkom pregledu vozila još nisu doneti a kada će ne znamo.
Šta se radi u slučaju kada se vozila zamejuju?Trgovina zamena "glavu za glavu". Kako ide sa ugovorima? Šta treba da radim?
Plaća se taksa za prenos vlasništva za oba vozila kao da je promet vršen novcem.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE