Vaša pitanja

Od 09.06.2010.godine

Ako imam ugovor sa odredjenom firmom o zakupu mog vozila da li prilikom registracije tog istog vozila koju plaća firma koja ga je zakupila ugovor koji je sklopljen između nas mora biti overen u sudu ili ne?
Ugovor mora biti overen.
Hteo bi da uvezem auto godište 2003.fiat stila 1.8 16v .Interesuje me da li podržava sve zahteve da se može uvesti.I šta mi sve treba na carini da se auto ocarini i šta sve treba da poplaćam? Auto je vradnosti 3800 evra.
Ako je 2003 godište ondda zadovoljava zahteve EURO 3 koji se traže sada važećom uredbom o uvozu vozila.Što se tiče plaćanja najbolje je da pogledate kod nekog špeditera.
Nisam registrovao auto 4 meseca, nisam vratio tablice MUP-u.Interesuje me da li moram da vratim tablice?Nikakav dopis nisam dobio da moram vratiti tablice a hteo bi da registrujem.
Po zakonu morate da vratite tablice, dopis ne morate da dobijete a kazna vam svejedno već teče.
Molio bi vas ako možete da mi kažete da li ja kao državljanin Australije i Srbije smem da vozim auto sa Engleskim tablicama u Srbiji? Idem za par dana u Englesku pa sam hteo tamo da kupim auto na njihove table i da vozim u Srbiji dok sam tamo. Podsećam da imam i Srpsko i Australijsko državljanstvo
Ovo je pitanje iz sivog područja. Naši državljani smeju da voze vozila sa stranim tablicama samo ako su rent-a-car ili ako imaju prebivalište u nekoj drugoj zemlji više od šest meseci. Sivi deo je što se iz zakona ne može zaključiti da li vozilo mora biti registrovano u zemlji u kojoj imate prebivalište ili ne. Za to je nadležan MUP.
Da li se može ocariniti i registrovati auto iz Nemačke: mercedes c200cdi iz07.07.1999? Da li ima sve što je potrebno i kako da proverim ?
Najverovatnije nema. Najlakše je da od prethodnog vlasnika tražite COC dokument u kojem će tre proveriti da li je upisana oznaka homologacije za EURO 3 kategoriju. Ako nema COC najverovatnije i nije EURO 3. Drugi dobar način provere je da se inforimišete u poslovnici Mercedesa uz broj šasije i motora.
Imam Renoa 5 kojeg sam skoro kupio i u saobraćajnoj je uneto da poseduje uređaj na plin ali nemam onaj mali kartonćić za gas pa me interesuje kako mogu da proverim gde je urađen i dokle važi atest?
Prema velikom papiru (njega ste valjda dobili??) vidite ko je izdao atest. Ako nemate nikakve papire o atestu onda se obraćajte svakoj od kuća koja radi pregled sa podacima o vozillu i vlasniku u vreme kada je atest navodno rađen da proverite kod koga je zaista urađen. Na žalost već smo imali prilike da vidimo falsifikovane i saobraćajne i uverenja o pregledu vozila.
Kupio bih vozilo od pravnog lica, koliko iznosi prenos vlasnistva, i sta je sve potrebno platiti ?
Taksa za prenos aposlutnih prava vlasništva je 2,5% od trenutne uprosečene vrednosti tog vozila. Procenu vrednosti vozila kao i porez možete izračunati na našem linku "AMSS procena vozila"
Ako hocu da kupim stranca tačnije slovenca....godista 1993.....da li bi mogao da ga prevedem i registrujem na domaće table?
Ne.Automobil tog godišta sigurno ne ispunjava EURO3 standard koji je potreban da biste ga uvezli.
Poštovani zanima me sledeće: istekla mi je registracija u decembru mesecu. Nisam hteo kola da registrujem iz dva razloga:bilo je loše vreme i bio sam van Srbije. Da li ću imati nekih problema oko registracije? Danas sam uradio tehnički pregled. Koliko može vremena da prođe dok ne registrujem kola?
U roku od 30 dana od isteka registracije ste morali da odjavite vozilo i vratite tablice.
Imam nameru da kupim polovan automobil na lizing. Auto je vec bio ocarinjen i placen pdv 18%. Sada ja nastupam. Plaća li se opet pdv od 18% ili samo pdv na prenos... od 2.5%?
PDV se za vozila plaća samo jednom. Promene vlasnika nema pa ne vidimo razloga za plaćanje takse za prenos prava vlasništva. Naravno ovo sve važi ako uzimate polovno vozilo u lizing. Ako od lizing kuće kupujete polovno vozilo onda plaćate taksu na trenutnu vrednost vozila.
Da li je za upravljanje vozilom iz Srbije kroz Hrvatsku, BiH i CG, potrebno imati medjunarodnu vozacku dozvolu?
Međunarodna vozačka dozvola je u principut potrebna čim niste u Srbiji. S druge strane međusobnim ugovorima pojedine zemlje mogu priznati postojeće vozačke dozvole jedna drugoj. Da li je to slučaj za zemlje koje ste naveli proverite u tabeli na kraju sledeće strane: "Međunarodna vozačka dozvola"


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE