Vaša pitanja

Od 06.07.2010.godine
Posedujem kamp prikolicu šator koja ima naziv "brako prikolica specijal".Kupio sam je 1988 godine u Skoplju i za to imam dokument koji sam dobio prilikom kupovine od trećeg lica i zove se Dogovor za prijem robe za komisionu prodaju.Iz tog dokumenta se samo vidi ime i prezime,adresa prodavca i naziv firme koja vrši komisionu prodaju.Moje ime i prezime i adresa se ne pominju.U dokumentu nema brojeva prikolice niti broja šasije i rude.Na tehničkom pregledu ne uvažavaju taj dokumenat jer je bez ikakvog broja sa pikolice.Sup ne pristaje da se dokaz vlasništva utvrdi sa dva svedoka.Kako rešiti problem zakonskim putem?
Pokušajte da nađete lice od kojeg ste kupili prikolicu i napravite validan ugovor.
Kome se obratiti za povraćaj PDV-a od carinjenog vozila koji se vodi na invalida 100%?
Obratite se Ministarstvu finansija.
Ako prodam auto drugom licu iz drugog grada u Srbiji po proceduri koju ste naveli,da li ja skidam tablice sa kola i uz saobraćajnu odjavljujem u SUP-u? Kako onda lice koje je kupilo automobil vozi do svog SUP-a radi registracije,a ko sam ja skinuo tablice i predao saobraćajnu?
Da, skidate tablice i odjavljujete vozilo a kupac vozi sa probnim tablicama. Druga varijanta je da odveze vozilo i izvrši tehnički pregled radi nove registracije a zatim skine teblice i poštom vam pošalje tablice i saobraćajnu na odjavu. (i Vi mu vratite odjavljenu saobraćajnu)
1999 godine napravio sam vozačku dozvolu B u Beogradu.Tad se svašta dešavalo. Posumljao sam da mi je dozvola falš, ali tu dozvolu sam koristio u Austriji, sada mi je ta dozvola istekla i ne znam da li je original. kako da je proverim? Plašim se da odem u M i da pitam. Ako kažu falš šta ću onda, jer mi drugovi kažu po pairu da nije original. To vreme 90-tih godina su muc-ćkali u Beogradu strašno, uplatiš dozvolu, položiš a oni izdaju falš dozvolu.Desilo se mnogima pa se plašim da se to nije desilo i meni.Kako bi mogli da mi pomognete da vidim dali mi je dozvola orginal?
Javite se u AMSS Centar za motorna vozila na pregled regularnosti dokumenata.Njihov broj telefona je 011/2750-722
Da li mogu u Švajcarskoj voziti sa našom običnom vozackom dozvolom i dali je međunarodna dozvola ovde obavezna. Ako jeste gde je mogu izvaditi u Švajcarskoj?
Proverite u Švajcarskoj da li zahtevaju međunarodnu vozačku dozvolu. Ne možete ni u jednoj stranoj zemlji da izvadite međunarodnu dozvolu, već samo ovde.
Molim vas recite mi koliko se dana toleriše istek roka za produžetak registracije? Naravno znam da ne smem voziti ne registrovan auto.
Maksimalno se toleriše 15 dana.
Da li mogu da dođem u Srbiju sa autom koji je registovan u Nemačkoj na mog oca? Inače oni žive i imaju Nemačke boravišne dozvole, a ja nemam.
Ne.
Da li daewu lanos iz 2000 godine ima euro3 motor?
Nemate dovoljno podataka.Potrebni su detaljniji podatci. (br. šasije , motora itd.)
Možete li da mi date više informacija? Da li je moguće registrovati kola dovezena iz Kanade. Radi se o Mazdi 6 GT 2004 godište, motor je 3,0. Takođe me zanima da dobijem više informacija o uvozu kola iz Nemačke. Ako je previše komplikovano da uvezem svoja kola iz Kanade kupio bih u Nemačkoj.
Nedovoljno podataka. Vozilo mora biti PROIZVEDENO u skladu sa EURO 3 ili mlađim propisom a to obuhvata i postojanje COC dokumenta. Ako ga nema i ako ovlašćeni zastupnik marke ne može da izda duplikat - onda uvoz nije moguć.
Kupio sam motokultivator koji je 95 godište, imam sve papire od njega ali nikako ne mogu da ga registrujem. Kažu mi da trebaju papiri od proizvođača do krajnjeg kupca. Ja imam papire od čoveka od koga sam ga kupio i papire taj čovek koji je kupio od firme koja se bavila prodajom poljoprivrednih mašina, al ta firma više ne postoji, a meni u supu traže papir iz firme koja je prozvela kultivator do firme koja ga je prodala tom čoveku. Kako mogu da ga registrujem, možete li da me posavetujete sta mi je činiti?
Zahtevajte pismeno obrazloženje od MUP uprave za opšte poslove zašto se odbija registracija vašeg vozila. U prilogu zahtevu ostavite fotokopije svih dokumenata koje posedujete u vezi sa tim vozilom. Ako i pored toga odbijaju registraciju posavetujte se sa pravnikom da li su u MUPu u pravu ili nisu u pogledu obrazloženja koje vam je dato. Ako MUP nije u pravu podnesite tužbu sa zahtevom za nadoknadu štete, pa lepo nabrojite sve troškove i dangubu.
Radim u Dohi drzava Qatar,imam radnu dozvolu i tamo sam već godinu dana. Moje pitanje je: Da li ja mogu da upravljam vozilom stranih tablica EU u Srbiji pošto imam urednu radnu dozvolu i boravišnu vizu, Qatar-sku.
Nejasno je iz zakona da li morate upravljati vozilom zemlje u kojoj imate boravišnu dozvolu ili bilo koje zemlje. Morate se informisati u MUP-u.
Poštovani, kupio sam auto koji je uvezen po zadnjoj uredbi.Auto sam kupio i normalno preveo na mene, bez ikakvih problema i bez ikakvog upozorenja na šalteru, da bih pre mesec dana dobio rešenje o poništenju registracije zbog falš ovlašćenja! Kako se sme poništiti registracija ako je zakonski trajala zabrana otuđenja 2 meseca i provera? I šta to mene zanima kao običnog smrtnika zašto nisu proverili papire 2 meseca već sam ja oštećen kao regularan građanin koji je preveo auto? Kome da se žalim,i ima li svrhe? Molim Vas za pomoc, kome da se žalim???
Tužite osobu ili firmu koja vam je prodala vozilo, uz tužbu podnesite odluku o poništenju registracije kao dokaz o neregularnoj prodaju. Tražite nadoknadu svih materijalnih i nematerijalnih šteta, kao privremenu meru tražite blokiranje računa firme ili popis i zabranu otuđenja imovine fizičkog ica od koga ste kupili vozilo radi namirenja štete.
Posedujem vozilo marke opel kadet koje ima pet mesta za sedenje.Interesuje me da li mogu pozadi da prevozim tri deteta i jednu odraslu osobu. Deca su starosti 2,5 , 4.5 i 5 godina i to je ukupno 6 osoba u vozilu
Ako uspete da stavite tri dečija sedišta i još jednu odraslu osobu da sedi pored njih svaka vam čast. U većini vozila ima mesta za najviše dva dečija sedišta na zadnjoj klupi.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE