Vaša pitanja

Od 12.10.2010.godine
Imam vozačku dozvolu iz BIH, a imam i državljanstvo Srbije. Da li mogu da vozim auto od druga kojem je auto registrovano na njegovog oca?
Ne. Nemate ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom i međunarodnu vozačku dozvolu.
Treba da doteram novi auto iz NS pa me interesuje procedura oko probnih tablica. Tačnije šta mi sve treba od papira, koliko košta i gde da odem da to sredim?
Obratite se u Auto klub u Novom Sadu. Na žalost ne mogu da dam kontakt telefon pošto se ne može naći na sajtu AMSS.
Registracija za auto mi ističe 27.11.2010.Interesuje me kada najkasnije mogu da registrujem auto,tj. da li mogu da čekam do Nove godine i da onda podnesem zahtev i dobijem nove tablice i novu saobraćajnu?
Osam dana nakon isteka registacije morate da vratite tablice. Nakon toga možete da čekate sa registracijom koligo god hoćete. Jedino morate da održavate auto čistim da ga ne odnesu kao "zapušteno i neregistrovano vozilo".
Ja sam vlasnik automobila golfa.Taj auto se vodi na mene, ja ga nikad nisam vozila, vozio ga je moj dečko, sa kojim nisam vise u vezi.On je taj auto prodao trećem licu koga ja ne poznajem.Meni sada stižu kazne za parkiranje, jer ta treća osoba ne plaća. Te kazne su plaćene od strane mog bivšeg momka, sa kojim nisam u najboljem odnosu, samo sam mu javila za kazne.Kako ja mogu da se zaštitim,jer sam faktički izigrana.Da li ta treća osoba kojoj je auto prodat može da vozi auto bez ovlašćenja, jer ja ga nisam dala, jedino ako su nešto sami sredili bez mene.Sada za par dana ističe registracija automobila.Znam da ja moram lično da registrujem i da izvršim prenos vlasništva.Ako auto ostane ne registovan, a treće lice i dalje vozi taj auto, dali ću i ja dalje snositi odgovornost?Da li 'e meni stizati opomene? Molim Vas da mi pomognete šta je najbolje da uradim?
Obavestite policiju da vam je vozilo ukradeno pod psebnim okolnostima, odnosno nije vam vraćeno u razumnom roku i pored toga je otuđeno. Zatim podignite tužbu protiv bišeg momka i tražite nadoknadu štete.
Potrebna mi je tačna informacija kako da odvezem svoje teretno vozilo (kamion) do tehničkog pregleda koje je udaljeno 15 km od mesta, s obzirom da sam iz policije dobio odgovor da mi ne mogu izdati nikakvu potvrdu za odlazak do tehničkog radi vršenja istog za kasniju registraciju, a inače kamion nije registrovan (nema tablice).
Prema članu 268 i 269 Zakona o bezbednosti saobraćaja MUP je dužan da vam izda probne tablice radi odlaska na tehnički pregled.
Neko mi je ukrao tablicu ili je jednostavno sama ispala. Koliko me košta da izvadim nove zajedno sa novom saobraćajnom. Da li ću moći dok mi rade nove da vozim automobil na neki način?. Registracija mi ističe za mesec dana. Šta da uradim?
Obavestite MUP na čijoj teritoriji vam je nestala tablica. Ostale informacije će te dobiti od njih.
Molim vas za odgovor da li sa međunarodnom vozačkom dozvolom izdatom u Srbiji mogu upravljati vozilom u Irskoj, gde trenutno živim? Imam važeću vozačku dozvolu izdatu u Srbiji.
Proverite u turing službi AMSS.
Želeo bih da uvezem auto BMW 530 iz amerike koji je 2005god, pa me zanima koja dokumenta su mi potrebna da bih mogao legalno da platim carinu i porez? Da li je potrebna homologacija?
Prema uredbi o uvozu vozila neophodno je da je vozilo proizvedeno u skladu sa odredbama EURO 3. Znači da će vam trebati dokaz o homologaciji izduvnih gasova i buke.
Da li se može registrovati 2 vozila na jednog invalida?
Ne postoje ograničenja u broju vozila koje može imati jedno lice u Srbiji.
Kako da registrujem motocikl kome su izgubljeni papiri? Motocikl je jawa 250c iz 1972. godine, koji je kod mene već više od 30 godina.U međuvremenu su izgubljeni potrebni papiri jer je motor bio u očajnom stanju, ali sam ga ove godine restaurirao i kompletirao za vožnju.Želeo bih da ga registrujem i dobijem potrebne papire.
Ako je bio ikada registrovan tražite duplikat saobraćajne od MUP. Ako nije, žao nam je.
Vozim punta i on je registrovan kao teretno vozilo(furgon)sa dva sedišta, međutim vozilo je prepravljeno i opremljeno kao putničko za 4 sedista.Zanima me gde treba otići ili šta je potrebno da se to prepravi i u saobraćajnoj dozvoli?
Odvezete se u neku od institucija koje se bave ispitivanje prepravljenih vozila i odradite atest za te izmene. Zatim na tehnički pregled koji će ispuniti registracioni list sa novim podacima. I na kraju MUP za novu aobraćajnu.
Nedavno sam zaustavljen da vozim auto bez registracija,jer sa iste odjavio,tj istekla mi je registracija.Problem je što je auto na stranim tablama, a registracija je istekla dok sam boravio u Srbiji.Auto je blo u kvaru i nisam bio u mogućnosti da ga prevezem preko granice, zato je registracija i istekla.Policja mi je odzela automobil.Napominjem da imam sve uredne papire,auto glasi na mene, sve je u redu...
Tražite od MUPa probne tablice radi odlaska na tehnički pregled u inostranstvu. Mogu da Vam se oduzmu(i to privremeno ) samo tablice. Vi imate pravo da prešlepujete svoje vozilo gde god hoćete.
Interesuje me da li je moguće da me majka, koja je 100% invalid, ovlasti da registrujem vozilo u njeno ime? I ukoliko je moguće, da li ga onda registrujem na svoje ime, sa sve povlasticama koje imaju invalidi po osnovu registracije ili na njeno?
Proverite kod ministarstva koje je dalo povlastice. Imajte u vidu da vozilo može biti vlasništvo više vlasnika a da se u saobraćajnu upisuje samo jedan kojeg oni odrede, tako da se uz papir koji reguliše njihove suvlasničke odnose vozilom mogu koristiti svi vlasnici.
Imam slovenačku radnu vizu. Da li mogu u Srbiji da vozim automobil iz Slovenije, sa slovenačkim tablicama?
Ako je radna viza na više od 6 meseci i ako vam je prebivalište tamo.
Da li je moguće i šta je potrebno da se auto koji nije euro 3 a vozi se u Beogradu na ime ambasade, prebaci na BG tablice?
Ako se postupak promene vlasništva smatra uvozom onda nije moguće. Ako se smatra samo promenom vlasništva uz plaćanje carine onda je moguće.
Ako kupim motor 5o cc da li je dovoljno ovlašćenje od prodavca, pa da sa njime mogu ostvariti prenos i registraciju?
Ako je to predmet ovlašćenja, da.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

Pitajte nas!