Vaša pitanja

Od 02.03.2011.godine

Imam vozačku dozvolu R Srbije a nemam međunarodnu vozačku dozvolu, pa me interesuje da li mi je ona potrebna da bih upravljao motornim vozilom u Sloveniji?

Pogledajte na našoj stranici "Međunarodna vozačka dozvola"
Registrovao sam teretno vozilo i platio porez na "luksuz". Vozilo je ukupne dozvoljene težine 3500kg. Saznao sam da nisam trebao platiti porez na luksuz kasno. Od koga da tražim povraćaj novca?
Možete da se obratite Ministarstvu finansija - Poreska uprava i da tražite povraćaj. Pritom obezbedite fotokopiju saobraćajne kao dokaz da niste trebali da budete obuhvaćeni ovim porezom.
Uvezao bih automobil iz Slovenije. Interesuje me da li će mi se na granici vratiti porez (20% od vrednosti automobilia) ili ne? I da li možete da mi kažete koliko iznosi carina sa porezom za Passat recimo 2002-2003 god, 1.9tdi, 200 000km, trendline oprema, uvoz iz Slovenije ili Nemačke npr?
Povraćaj poreza na promet se vrši prema pravilima zemlje gde je roba kupljena, tako da se morate raspitati u ambasadi Slovenije. Carina sa porezom iznosi ukupno 25 % u odnosu na procenjenu carinsku osnovicu. Carinsku osnovicu možete da proverite u upravi Carine.
Nedavno sam registrovao vozilo koje ima ugradjen TNG sa uredno urađenim atestom 2007.godine. U staroj saobraćajnoj dozvoli sve je bilo upisano, sa važenjem atesta do 2016. godine. Međutim,u novoj saobraćajnoj piše da je pogon na benzin, bez gasa. Prilikom preuzimanja saobraćajne sam postavio pitanje o tome , na šta sam dobio odgovor da je dovoljno ako imam potvrdu o atestu u kolima.Da li je to tačno,a ako niješta treba da uradim?
Nije tačno. Zahtevajte da se izmeni saobraćajna.
Hteo bih da registrujem prikolicu sa starog auta koji sam prodao na novi auto,koji je postupak?
Prikolica se sada registruje kao nezavisno vozilo, tako da nemate problema.
Pre mesec dana sam se preselio i prijavio prebivalište u Beograd. Ranije mi je automobil bio registrovan na LO područje, a sad bi trebao na BG. Kakva je sada procedura u vezi s tim? Napomena: tablice su mi jos uvek stare a registracija istice za 20-ak dana.
Proverite u MUP-u.
Da li srpski drzavljanin/ka može da vozi vozilo na strane table i šta je potrebno za to? Da li je to samo ovlašćenje od strane vlasnika vozila i da li mora biti overeno u sudu?
Član 273. Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji. Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „rent-a- car“ vozilima.
Da li će po novom zakonu i motocikli i traktori stariji od 15 godina biti u obavezi da idu 2 puta godišnje na tehnicki pregled?
Sva motorna vozila starija od 15 godina imaju redovan šestomesećni pregled.
Zanima me da da li treba da zamenim registarsku tablicu i saobraćajnu dozvolu za APN 6-tici i da li će se morati raditi registracija svake godine ili će biti trajna?
Ne postoji više trajna registracija. Morate da zamenite tablicu. A, moraćete i da imate najmanje A1 voza;ku dozvolu pošto APN6 ne spada više u kategoriju mopeda nego u kategoriju motocilkala.
Dogodio se udes u Francuskoj , ja sam upravljao vozilom i na auto putu, je došlo do udesa gde je drugiucesnik (krivac) napustio mesto nezgode. Ja nisam zapisao broj. tablica. Od policije sam dobio zapisnik u kom stoji da je krivac nepoznato lice. Uputili su me na osiguravajuće društvo. Pozvao sam broj telefona iz zelenog kartona ali mi je lice koje se javilo reklo da oni nisu nadležni za to. Trenutno sam u Srbiji, a automobil je još uvek u Francuskoj. Šta da radim jer vozilo nije u voznom stanju?
Obratite se udruženju osiguravajućih kuća Srbije da vam objasne vaša prava.
Kupio sam vozilo,napravio ugovor sa prodavcem, uredno overio u opštini. Ostaje još da platim porez i da ga prevedem na svoje ime. Da li porez plaćam u mestu prodavca i koji je postupak za odjavu vozila? Registracija važi još 7 meseci.
Porez na prenos apsolutnih prava vlasništa se plaća iskljućivo u opštini prodavca.
Da li mogu sa automobilom koji se ne vodi na mene da putujem u Crnu Goru sa ovlašćenjem koje mi da vlasnik vozila? Ako mogu, kako se vadi to ovlašćenje i da li je potrebno da zbog toga idem u grad odakle je vlasnik jer ne živimo u istom gradu?
Ovlašćenje za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu se vadi u AMSS. Proverite na našoj strani "Međunarodno ovlašćenje" šta Vam je sve potrebno.
Moja supruga i ja imamo različita dršavljanstva. Ona Srbije, a ja Crne Gore. Saobraćajna dozvola glasi na moje ime i samim tim automobil ima CG tablice. U Crnoj Gori sam u sudu napravio punomoćje na njeno ime. Da li ima ikakve zakonske mogućnosti da ona tokom naših čestih boravaka u Srbiji vozi automobil bez mog prisustva u njemu?
Član 273. Vozilom registrovanim u inostranstvu na putevima u Republici Srbiji, ne mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji. Izuzetno od stava 1. ovog člana, ovim vozilima mogu upravljati lica koja imaju stalno prebivalište u Republici Srbiji, ukoliko imaju odobreno privremeno boravište u inostranstvu do šest meseci kao i njihovi članovi uže porodice ili lica koja upravljaju „rent-a- car“ vozilima.
Živim u Nišu.Ragistracija mi je istekla 25.02 2011.Uplatio sam sve takse za registraciju i vađenje novih tablica i saobraćajne. Stare tablice ,i kompletnu dokumentaciju sam predao policijskoj upravi u Nišu. Nove tablice ću dobiti za desetak dana a saobraćajnu za mesec dana. Kako da vozim svoje motorno vozilo a da ne kršim zakon. Od papira imam jedino polisu osiguranja koja važi do 25.02.2012.
Pr predaji dokumentacije u policiju ste morali da dobijete potvrdu sa svim podacima iz saobraćajne koja vam koristi do izdavanja prave saobraćajne dozvole - osim za puteve u inostranstvo.
Šta znače dva poslednja slova na novoj registarskoj tablici? Da li imaju neko posebno značenje?
Kod taksista su dva poslednja slova TX, za privremenu registraciju su dva poslednja slova RP, a za privremenu registraciju vozila koja se izvoze RPE.
Imam auto prikolicu koju vučem sada sa trećom tablom. Zanima me kako će se registrovati u buduće lake prikolice?
Kao nezavisna vozila sa registracijom svake godine.
Zanima me procedura zamene motora na vozilu. Kupio sam celo vozilo zbog delova pa bi sad da samo ubacim motor iz istog u svoje ,radi se o istom vozilu samo druge kubikaže i vozilo je oduvek registrovano na domaće table -nije stranac. Da li je potrebno da se vadi poreklo motora ili je samo dovoljan kupoprodajni ugovor,koji imam ,i saobraćajna dozvola. Vozilo bivši vlasnik nije odjavio.
Vozilo mora biti odjavljeno. Ostalo se radi sa saobraćajnom i kupoprodajnim ugovorom.Više o tome možete pročitati na našoj strani "Procedura zamene motora u vozilu"
Zanima me da li se na novim tablicama sme nesto raditi, konkretno mislim da li se smeju bušiti rupe za šrafove kako bi se postavile na automobil?
Član 92. Prostor za registarsku tablicu mora obezbeđivati da se propisana registarska tablica može na vozilo postaviti upravno na uzdužnu ravan vozila unutar ravni koje ograničavaju bočni gabarit vozila, pri čemu: tablica ne sme po vertikalnoj osi biti nagnuta više od 30° prema gore niti više od 15° prema dole, tablica ne sme biti iskrivljena, horizontalna osa tablice ne sme više od 5° odstupati od horizontalne ose vozila, tablica ne sme da bude iznad 1,5 m niti niže od 0,2 m mereno od tla kada je vozilo spremno za vožnju, tablica mora biti vidljiva sve vreme vožnje i ne sme postojati mogućnost da se tokom vožnje promeni ugao vidljivosti tablice. Preko zone vidljivosti registarske tablice ne sme da se nalazi ništa, kako bi sve vreme vožnje bila vidljiva sama originalna registarska tablica. Ugao vidljivosti registarske tablice je ograničen linijama 15° nad horizontalom mereno od gornje ivice tablice i 5° pod horizontalom mereno od donje ivice tablice. Ovde se misli na folije za sprečavanje slikanja tablica a šrafovi za motažu nisu obuhvaćeni. Ovde se misli na folije za sprećavanje slikanja tablica a šrafovi za motaĹžu nisu obuhvaćeni.
Hteo bih da promenim vozačku dozvolu a da na njoj ostane samo B kategorija , a sa trenutno imam B,C.D.
Pri promeni sa starog na novi obrazac saobraćajne vozač ima pravo da zahteva upis kategorija. Time vam se očigledno daje za pravo da izaberete manje kategorija nego što biste mogli da zahtevate.
Molim Vas da mi objasnite kako registrovati vozilo sa volanom i komandama na desnoj strani. To mi je potrebno jer nameravam da se sa suprugom vratim i nastanim na području Crne Gore ili Srbije, te bih uvezao naša postojeća vozila.
Vozila sa desnim volanom koja su već ušla u saobraćaj u Srbiji moraju biti izmenjena na volan na levoj strani u roku od dve godine a vozila koja tek ulaze u saobraćaj moraju biti izmenjena pre prve registracije.
Kupio sam auto i želim,uz registraciju i da izvršim prenos. Prijavljen sam na opstini Čukarica pa me interesuje da li moram to da zavrsim isključivo u sup-u Čukarica ili mogu i na drugoj opštini? Pitam jer bi zeleo da izbegnem slovo "č", na tablicama, zbog problema prilikom plaćanja parkinga.
Slova na kraju registracije nemaju veze sa opštinom prebivališta.
Uradio sam ostavinsku raspravu za kola. Sada smo vlasnici automobila brat i ja. Kola nisu registorvana, a hoću da ih prodam. Da li može da stoji u ugovoru da smo brat i ja prodavci, odnosno vlasnici automobila.
U ugovoru može da stoji sve pod uslovom da je istina. Tačnije vozilo može i inače da ima više suvlasnika s tim da oni ugovorom određuju koji od njih će biti upisanu saobraćajnu dokumentaciju a ostali svoje pravo suvlasništva dokazuju ugovorom.
Imam yugo 55 kome je pokvaren motor. Nabavio sam drugi motor od yuga koji je ispravan a jeftiniji dosta od cene generalke koji nema papire. Da li mogu taj motor ugraditi u svog yuga s obzirom da u novoj saobraćajnoj nema broj motora?
U novoj saobraćajnoj ima broj motora. Pa ako je taj motor koji biste nabavili "slučajno pao sa kamiona" to će se konstatovati prilikom upisa vozila u zajednićku bazu registrovanih vozila koja se sada vodi na nivou države a ne na nivou opština.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE