Vaša pitanja

Od 31.05.2011.godine

Da li je potrebna nalepnica za tng?

Još nije. Očekivalo se još pre tri godine da MUP izda jedan pravilnik u kome je to bilo predviđeno.
Imam kamper FIAT Dukato 2175ccm registrovanu PUTNIČKO ZA STANOVANJE. Prvu registraciju sam platio 4o.ooo drugu 6o.ooo, a ove godine čak 7o.ooo. Da li se može registrovati na 6 meseci? Da li se može registrovati kao specijalno vozilo kao ranijih godina?
U podeli vozila se "specijalna vozila" više ne pojavljuju kao vrsta vozila nego samo u opisu oblika karoserije tako da ta oznaka više ništa ne znači za visinu taksi pri registraciji. Registracija vozila je moguća na šest meseci ali MUP se nije izjasnio kako če se to sprovoditi, odnosno prema zakonu biste morali da vratite tablice i saobraćajnu i pri sledećoj registraciji da plaćate nove tablice i saobraćajnu kao pri svako j prvoj registraciji.
Ja sam iz Smedereva a bivši vlasnik auta je iz Beograda. Sačinili smo ugovor. U opštini platili taksu, potpisali, platio porez na promet.Da li sad ja mogu sam bez njegovog prisustva da vratim tablice?
Ako je plaćen porez na promet i na ugovoru je to overeno, onda ste sada vi vlasnik vozila sa svim pravima i obavezama, uključujuči i vraćanje tablica.
Da li zahtev za registraciju vozila može podneti drugo lice za vlasnika vozila, ako je to ovlasćenje (punomoć) koje mu je vlasnik dao overeno u sudu ili opštini ?
Da.
Kakva je procedura da se u saobracajnu dozvolu vozila upiše da je vozilo oldtajmer (radi se o vozilu peugeot 204 iz 1971 godine )?
U saobračajnu dozvolu se ne upisuje podatak da je vozilo oldtajmer.
Kupio sam skoro atv qvad uvezen iz Amerike: 700 kubika i na njegovom certifikatu iz yamahe piše da nije za put(nije street legal). Da li je to samo u Americi i da li se taj zakon promenio i da li ću moći da ga registrujem? Inače je ocarinjen i ima sve papire.
Imajući u vidu zapreminu motora može se očekivati snaga koja nije manja od 30 kW te prema tome nije street legal ni kod nas.
Da li je moguć povraćaj novca za ona teretna vozila koja su registrovana onih dana kada je uvedena veća taksa za registraciju, a potom ukinuta?
Osima ako se ne donese neka uredba vlade po ovom pitanju povraćaj nije moguć jer nije predviđen u predmetnom zakonu.
Prilikom prenosa vlasništva, nakon kupoprodajnog ugovora, plaćenog poreze, potrebno je u MUP-u odjaviti tablice. Da bi se to uradilo da li mora prodavac ili može da se u opštini overi ovlašćenje da kupac ima pravo na odjavu, pa da kupac ili agencija ide u MUP da odjavi tablice?
Odjavu tablica može uraditi novi vlasnik.
Šta je potrebno odraditi da bi se izvršio prenos vlasništva motornih vozila između pravnih lica koja su u sistemu PDV-a, i da li se taj prenos može izvršiti prilikom redovne registracije vozila, da se dobijene nove tablice ne bi ponovo menjale?
Postupak je potpuno isti kao i za fizička lica.
Ugradio bih u svoj automobil jači motor, koji ne poseduje nikakvu dokumentaciju.Da li je moguće tako nešto i kakva je procedura?
Ugradnja motora bez papira o poreklu je nelegalna radnja.
Da li mogu proći tehnički pregled sa malo naprsnutim vetrobranskim staklom?
Ne smete voziti automobil sa naprsnutim vetrobranskim staklom, a samim tim nećete proći ni tehnički pregled.
Crko mi motor na Alfa romeu 164 td 2.5. Izvršio bih zamenu motora i smanjio kubikažu do maksimalnih 2000 kubika, ili dizel, ili benzin, a interesuje me koji motor i od kog auta mogu da ugradim, sa kojom najmanjom kubikazom, a da mi netreba atest?
Motor sa Alfa Romea 164. Za sve drugo treba atest.
Da li može kupac kao nov vlasnik sa overenim ugovorom u sudu i plaćenim porezom da u PU dobijeprobne tablice radi prevoza vozila do svog mesta prebivališta, s obzirom da stranke ugovarči žive u razlićitim mestima?
Overen ugovor i plaćen porez mu daju pravo da dobije probne tablice.
Da li je po novom zakonu moguće voziti ATX i APN4 sa PSP-om ili vozačkom B kategorije ili je neophodno polagati za A kategoriju?
Mora A kategorija. Promenom pravila ova vozila više ne spadaju u mopede nego u motocikle. Deklarisana krajnja brzina im je veča od 45 km/h.
Da li je na teritoriji Srbije ako upravljam putničkim vozilom na tuđe ime moram imati ovlašćenje?
Morate imati ovlašćenje u kojem piše da smede ta upravljate tim vozilom u našoj zemlji.
Posedujem Auto Registrovan do 22.06.2011 Autoprikolica na treću tablicu do 750kg nosivosti. Registrovana do 20.08.2011. Kakav je postupak kod registracije auta i prikolice. Prikolicu prodajem.! Šta je potrebno od dokumenata novom vlasniku da registruje prikolicu?
Prema novim pravilima prikolica je nezavisno vozilo i kao takvo se nezavisno pregleda na tehničkom pregledu i registruje svake godine na sopstvenu tablicu. Novom vlasniku je pre svega potreban dokaz o vlasništvu. Ako vi imate izdatu treću tablicu na osnovu atesta kuke, bez pominjanja broja šasije prikolice ni Vi u ovom trenutku nemate dokaz o vlasništvu sa kojim biste registrovali vašu prikolicu.
Posedujem nove registarske tablice i novu saobraćajnu dozvolu, pa me zanima koja su dokumenta pored međunardne dozvole i zelenog kartona još potrebni da bi se prešla granica sopstvenim automobilom?
Pasoš.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE