Kako raskinuti kasko polisu ( kasko osiguranje)?

Pre svega, potrebno je da je ispunjen osnovni uslov, a to je: da po predmetnoj polisi kasko osiguranja nije bilo likvidiranih šteta. Ukoliko jeste, takva polisa se ni na koji način ne može raskinuti, jer se smatra da je ugovor o osiguranju (polisa) aktiviran.

Prema uslovima za kasko osiguranje, kod svih osiguravača, kasko polisa automatski gubi na važnosti uništenjem predmetnog vozila (totalna šteta) ili momentom otuđenja vozila, jer se pravo na nadoknadu štete po kasko osiguranju ne može prodati zajedno sa vozilom, odnosno ustupiti trećem licu. Osiguranik je u obavezi da u najkraćem roku obavesti osiguravača o novonastaloj okolnosti i da se pristupi prekidu kasko osiguranja za predmetno vozilo.

Međutim, u praksi se mogu javiti i drugi razlozi zbog kojih osiguranik želi raskid ugovorene kasko polise (nemogućnost da dalje plaća premiju osiguranja, loše iskustvo sa osiguranjem, poljuljan ugled osiguravača i sl.). Postavlja se pitanje da li se iz takvih razloga može otkazati polisa kasko osiguranja? Odgovor je: da. Kasko osiguranje spada u red dobrovoljnih osiguranja i osiguranik stupa u ugovorni odnos sa osiguravačem na dobrovoljnoj osnovi, što mu daje za pravo da, isto tako dobrovoljno, istupi iz tog ugovornog odnosa. Zahtev za raskid se podnosi obavezno u pisanoj formi osiguravaču, bez obaveze navođenja razloga za raskid, u roku koji je predviđen Uslovima kasko osiguranja konkretnog osiguravača. Modaliteti raskida, kao i rokovi za podnošenje zahteva za raskid, su bliže definisani Uslovima kasako osiguranja kod svakog osiguravača posebno. Ukoliko ova tematika nije precizno definisana Uslovima kasko osiguranja, onda se primenjuju odredbe Zakona o obligacionim odnosima (član 922).

Važno je znati da zahtev za raskid može podneti samo i isključivo osiguranik, što znači da u slučaju lizinga morate korespondirati sa lizing kompanijom i tražiti njihovu saglasnost, ukoliko želite raskid postojećeg osiguranja. Takođe, ukoliko je kasko polisa sredstvo obezbeđenja uz namenski kredit za nabavku vozila, potrebno je da sa poslovnom bankom usaglasite Vaš stav o otkazu tekućeg osiguranja.

Isto tako, i druga ugovorna strana, osiguravač, ima pravo otkaza postojećeg kasko osiguranja, u skladu sa Zakonom o obligacionim odnosima, ukoliko utvrdi da nije bio upoznat sa svim relevantnim činjenicama za procenu rizika ili sume osiguranja vozila.

Korisni linkovi:
www.kasko-osiguranje.rs
Kalkulator kasko osiguranja

 

IP Sinhro

 

Podeli sa drugima