Naknadno zatamnjivanje stakala

Pitanje: Naknadno zatamnjivanje stakala - kontrola vozila u saobraćaju sa zatamnjenim staklima i kako da zatamnjena stakla budu u skladu sa zakonom?

Odgovor: Naknadno zatamnjivanje stakala u smislu člana 72. Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima smatra se prepravkom vozila.
Dakle, lepljenje folija je prepravka vozila i ukoliko se na tehničkom pregledu utvrdi da su na vozilu bilo koja stakla naknadno zatamnjena postavljanjem folija i da za isto nije izdato uverenje o ispitivanju vozila, konstatuje se da je vozilo tehnički neispravno. Kada se prilikom kontrole vozila sa zatamnjenim staklima vozilo uputi na vanredni tehnički pregled, ovlašćeno privredno društvo utvrđuje da li su na vozilu bočna okna u ravni vozača naknadno zatamnjena postavljanjem folija (bez obzira da li ukupna vrednost prigušenja svetla prelazi 30% ili ne), i da li postoji uverenje o ispitivanju vozila.
Ukoliko utvrdi da su na vozilu bočna okna u ravni vozača naknadno zatamnjena postavljanjem folija i da za isto nije izdato uverenje o ispitivanju vozila, konstatuje da je vozilo tehnički neispravno. Ukoliko vozilo poseduje Uverenje o ispitivanju vozila izdato od strane Agencije za bezbednost saobraćaja, potrebno je da tehnički pregled utvrdi da li prepravka na vozilu u pogledu zatamnjivanja stakala odgovara podacima koji su navedeni u Uverenja o ispitivanju vozila.


Autor članka Aleksandar Ilić


Podeli sa drugima