Životno osiguranje

Popunite formu za cenovnik

Pol:
Opština prebivališta:
Ime i prezime:
Godina rođenja:
Zanimanje:
Kontakt telefon:
Kontakt e-mail:
Unesite kod sa slike:
kasko osiguranje
autocentar vms

Aktuelno - Registracija Vozila novosti

Najnovije vesti iz oblasti osiguranja i registracije motornih vozila.

Informacije o promeni cena taksi, polisa i usluga koje prate registraciju vozila .
Informacije o izmenama i pravilnicima za registraciju vozila.


NOVO - Online zakazivanje lekarskog pregleda za vozačku dozvolu

U saradnji sa Medicinskim Centrom Beograd sajt registracija-vozila.rs je omogućio online zakazivanje lekarskog pregleda za vozačku dozvolu A, B, C, D i E kategorije po najpovoljnijim cenama. Servis se trenutno može koristiti na teritoriji grada Beograda, ali je u planu i njegovo dalje širenje na teritoriju cele Srbije.  Cene sa informacijama, savetima i  procedurom zakazivanja lekarkog pregleda za vozačku dozvolu možete videti ako kliknete OVDE.

Novi iznos poreza na upotrebu motornih vozila u 2017-oj

Od 1.1.2017-te registracija vozila biće skuplja zbog povećanja poreza na upotrebu motornih vozila. Uvećanje poreza u odnosu na prošlu godinu iznosi 1,5%. Aktuelne cene sa novim iznosima možete videti koristeći "kalkulator registracije vozila".

Poskupljenje komunalne takse za beogradska vozila

Od 1.12.2016-te registracija vozila sa beogradskim registarskim tablicama će biti neznatno skuplja zbog poskupljenja komunalne takse. Od prvog dana decembra primenjivaće se najviši iznosi lokalne komunalne takse za držanje motornih drumskih i priključnih vozila. Aktuelne cene sa novim iznosima možete videti koristeći "kalkulator registracije vozila".

Međunarodna vozačka dozvola za Grčku više nije potrebna

Ubuduće za putovanje u Grčku međunarodna vozačka dozvola neće trebati. U Grčkoj se priznaje vozačka dozvola Republike Srbije na novom obrascu. U slučaju dužeg boravka u Grčkoj neophodno je dozvolu zameniti za grčku, što podrazumeva i polaganje vozačkog ispita. Aktuelne odredbe, cene, uslove izdavanja i zemlje u kojima je potrebna međunarodna vozačka možete pogledati u našoj sekciji "Međunarodna vozačka dozvola".

Milenijum i Triglav povećali cenu obaveznog osiguranja

U poslednjih mesec dana došlo je do poskupljenja premije obaveznog osiguranja kod dve osiguravajuće kuće: Milenijum Osiguranje a.d.o. i Triglav Osiguranje a.d.o. Poskupljenje do koga je došlo odobreno je od strane NBS (Narodna banka Srbije) i neće bito uticati na cenu kompletne registracije vozila. Poskupljenja se kreću od par desetina dinara do par stotina u zavisnosti od vrste motornog vozila. Treba naglasiti da je zadnje veliko poskupljenje obaveznog osiguranja od 30% bilo 01.07.2014. godine. Aktuelne cene osiguravajućih kuća za motorna vozila možete pogledati u našoj sekciji "poređenje cena osiguranja".

Nove cene registracije vozila u 2016-oj

Od 1 januara 2016 godine primenjivaće se veće cene poreza na upotrebu motornih vozila. Nove cene su za nijansu veće od cena u protekloj godini pa će registracija motornih vozila u 2016-oj godini biti neznatno skuplja. Što se tiče načina obračuna poreza na upotrebu motornih vozila, on ostaje isti tako da vlasnici putničkih vozila sa kubikažama preko 2000 kubika neće imati nikakve povlastice pa će cena registracije biti slična kao i prošle godine. Cenovnik registracije vozila je uredno ažuriran na sajtu, a važeće cene registracije vozila možete izračunati u "kalkulatoru registracije vozila".

Novi propisi za naknadno zatamnjena stakla, naknadno ugrađena LED sveta i prepravke na vozilu

Novim dopunama Pravilnika o ispitivanju vozila od 18.09.2015 definisano je ispitivanje naknadno zatamnjenih stakala na vozilu ispituje se svetlosna propustljivost i refleksija (efekat ogledala). Dat je nalog saobraćajnoj policiji na terenu da pooštri kontrolu vozila na kojima uoči da ima naknadnih preparvki odnosno odstupanja od fabričkog modela, a za koje utvrdi da nemaju odgovarajuća uverenja (atest).

Primeri prepravki između ostalog su:

  • Naknadno ugrađene ksenon sijalice i uređaji koji su u većini slučajeva kineskog porekla koje obično nisu homologovani, a ugrađuju su u farove koji isto nisu homologovani kao ksenon farovi.
  • Naknadno ugrađena dnevna svetla (LED tehnologije) koja nemaju homologaciju, naknadno zatamnjena stakla sa folijama, dodatni uređaji na vozilu koji nisu fabričke ugradnje (upadljivi spojleri i sl.), tjunirana vozila sa prepravljenim vešanjem i ogibljenjem i drugi slučajevi koji se mogu uočiti u bazi podataka sa slikama i na putevima.

Međutim kada su u pitanju zatamnjena stakla, za sada vlasnici i korisnici takvih vozila nemaju mogućnost da izvrše atest ni u jednoj ovlašćenoj organizaciji za ispitivanje vozila! U ovom momentu je jedna ovlašćena organizacija za ispitivanje podnela ABS (Agenciji za bezbednost saobraćaja) proceduru ispitivanja i čeka njeno odobrenje.

Uređaji kojima će se vršiti ispitivanje, takođe moraju biti etalonirani i odobreni. Poučeni dosadašnjim iskustvom taj proces može potrajati mesecima. Vlasnici vozila sa zatamnjenim staklima i pored toga što hoće da urade atest u ovom momentu nemaju gde.

Na tehničkim pregledima vlada konfuzija i proizvoljno tumačenje od tehničkog do tehničkog. Kakav će epilog ovakva situacija imati, uskoro će se videti.

Članci u kojima smo obrađivali ovu tematiku:

Kompletni troškovi registracije vozila u Prijepolju

U kalkulatoru registracije vozila od danas se nalazi opština Prijepolje. Da biste saznali troškove registracije, prilikom popunjavanja kalkulatora registracije  u spisku ponuđenih opština potrebno je izabrati opštinu Prijepolje i uneti podatke za vozilo. Spisak agencija i tehničih pregleda u Prijepolju možete videti na linku: Agencije i tehnički pregledi na opštini Prijepolje.

Uputstvo za samostalan uvoz polovnjaka u Srbiju

Novi tekst u sekciji "Uvoz i carina vozila" koji će Vam u deset koraka dati detaljno uputstvo kako da samostalno uvezete automobil u Srbiju iz inostranstva. U tekstu je korak pom korak dato objašnjenje za: odabir automobila, putovanje u inostranstvo, obezbeđivanje pratećih dokumenata uz automobil. Takođe smo se trudili da sugerišemo na troškove koji Vas mogu sačekati u tom procesu. Čitav jedan korak je posvećen i izbegavanju neželjenih sitacija i dodatnih troškova. Ceo tekst možete videti na linku: Detaljni opis procedure uvoza vozila u Srbiju- saveti korak po korak.

Problemi pri registraciji prikolica - kontradiktornosti Zakona ili nešto drugo?

Problematika sa registracijom prilkolica je zaista kompleksna. Naravno u suštini sve je vrlo jednostavno, ali kontradiktornosti Zakona, vlasnicima tehničkih pregleda i na kraju korisnicima usluga tj.vlasnicima prikolica zadaje glavobolju. Čitava stvar je dovedena do situacije u kojoj nilko ne zna ko je kriv i kako da reaguje.

Stvari stoje ovako:
Još krajem decembra meseca 2014. se pojavio "problem" prilikom kontrole mupa na linijama za tehnički pregled vezano za vršenje tehničkog pregleda lakih priključnih vozila koja su serijski proizvedena od strane registrovanih firmi za proizvodnju ovih vrsta vozila. Prema mišljenju inspektora veliki broj proizvođača je vršio proizvodnju priključnih vozila a da to faktički nije smeo da radi jer to nakon 12.03.2013. godine nije u skladu sa članom 249 i 250 Zakona, i nije pribavio Uverenje o usklađenostima sa propisima o homologaciji kojim ABS (Agencija za bezbednost saobraćaja) utvrđuje da li vozilo ispunjava uslove da bude pušteno u saobraćaj. S obzirom da se radi o proizvođačima koji su i do navedenog datuma proizvodili i prodavali ova priključna vozila to tehnički pregledi nisu mogli da znaju da li su oni pribavljali potrebno uverenje od Agencije ili nisu.
Veći broj proizvođača je kupcima davao Uverenje o ispitivanju izdato pre 2013 godine od strane ovlašćenih organizacija za ispitiuvanje vozila koji su radili na osnovu ovlašćenja Ministarstva unutrašnjih poslova. Pored ovoga davali su im i Potvrde o saobraznosti i potvrdu Instituta za standardizaciju kojim je određivana identifikaciona oznaka vozila za serijsku proizvodnju. Na osnovu ovakve dokumentacije kontrolori tehničkih pregleda nisu mogli da izraze sumnju i ispravnost podataka o vozilu već su overavali tehničku ispravnost.
Inspektori su podneli određen broj prijava za nesavestan rad kontrolora i pojavila se gomila problema. Ono što je čudno jeste nezvanična informacija da ni ZASTAVA INTRO DOO KRAGUJEVAC, kao dugogodišnji proizvođač vozila nema potrebnu dokumentaciju za proizvodnji i stavljanje u promet priključnih vozila iako za svoja vozila poseduje sertifikat za proizvodnju teretnih prikolica koji je izdao još 2004 godine Mašinski fakultet u Kragujevcu-Centar za bezbednost saobraćaja.
Ovo je tek početak, stvari kasnije u toku ovih pet meseci poprimaju još veću konfuziju, ali ovo je suština problema.

Podeli sa drugima