Vaša pitanja Auto Moto Savez Srbije Pitanja i odgovori

Pitanja07072011

Od 07.07.2011.godine

Podneo sam zahtev za izdavanje nove saobraćajne dozvole za putnički auto pre jedan mesec.Posedujem potvdu za registraciju vozila. Da li mogu sa potvrdom da putujem za Crnu Goru?

Ne. Ali ako je prošao jedan mesec onda ste do sada morali da dobijete novu saobraćajnu dozvolu. Proverite još jednom da li je dozvola u MUP-.u
Napravio sam kupoprodajni ugovor za traktor pre dva meseca, a nisam platio porez. Da li i dokle mi važi taj kupoprodajni ugovor jer sam hteo za mesec dana da ga prevedem na sebe?
Ugovor važi ako su potpisi overeni u sudu i ako je plaćena taksa za prenos apsolutnih prava vlasništva.
Imam novu saobraćajnu i interesuje me da li moram da je menjam kada budem ugradio plin?
Na žalost na novoj saobraćajnoj dozvoli je vrsta goriva štampana na zadnjoj strani te će morati da se pravi nova.
Vozilo se vodi na prvog vlasnika koji trenutno živi u inostrastvu, kupoprodajni ugovor se vodi na moju mamu. Želela bi da idem za Crnu Goru. Da li mogu ja da vozim auto, iako se ugovor vodi na moju mamu? Ona ne putuje samnom.
Za upotrebu tuđeg vozila u inostranstvu je neophodno ovlašćenje. Ovlašćenje potpisuje isključivo vlasnik vozila. Obratite se najbližoj turing službi AMSS za izdavanje ovlašćenje (postoji međunarodno priznat obrazac ovlašćenja)
Imam motor Sprint prince od 125 cmm, kupljen nov 2008 kod nas i registrovan samo jednom 2009-te. Postoji li šansa da ga prebacim i registrujem na 50 cmm kako ne bi polagao za A, neka blokada na brzinu ili sl...?
Ne. Morate da položite za A kategoriju.

Kupio sam motor uvezen iz Švajcarske 2010 koji ima 49 kubika ,motor je kupljen od dražvljanina Srbije i uredno sam izvršio prenos vlasništva. Sada nastupa problem registracije ,za koji molim vašu pomoć do dokumentacije supu sam priložio sledeća dokumenta:
- Kupoprodajni ugovor overen u sudi
- Potvrdu o tehničkom pregledu
- dokaz o svim placenim taksama radi registracije vozila
- Zeleni carinski list
- Inostranu saobraćajnu dozvolu i njen prevod kod sutskog tumača
- Kupoprodajni ugovor između vlasnika iz inostranstva i kupca od koga sam ja kupio motor takođe preveden kod sutskog tumača
U supu su mi rekli da ugovor između vlasnika od koga sam ja kupio motor, kao kupca i inostranog lica koje je prodavac treba da bude overeno kod notara a ne agencije ciji je pečat bio na ugovoru na istom ugovoru nalazi se i pečat carine republike srbije. Sup zahteva da kupoprodajni ugovor bude overen kod notara u inostranstvu a ja nisam u mogućnosti da im to priuštim .Molim za vaš savet kako mogu da registujem motor dali postoji neka druga mogućnost?

Zavisi od toga u kojoj zemlji je izvršena kupoprodaja. Ako je ugovor napravljen kod nas onda je overa prema pravilima naše zemlje a ako je kupoprodaja izvršena u inostranstvu onda je prema pravilima strane zemlje. Ako ta zemlja kao važeći dokument priznaje ugovor napravljen kod agencije za posredovanje onda nije potrebna overa notara.
Da li se može registrovati Ford Transit god:1995 2500 cmm3 euro 1 motor stranac kamionet? Carina placena.
Ne.Euro 1 motor ne zadovoljava uslove za uvoz i registraciju.
Interesuje me kako da odjavim skuter Aprilija 50 cmm i registrujem na mene? Kupio sam ga u Kragujevcu a vodi se na lice iz Novog sada. Da li mi je podrebna samo odjava i kupoprodajni ugovor? I da li i kako mogu da izbegnem odlazak u Novi Sad?
Stari vlasnik treba da odjavi motor u Novom Sadu a tamo se na njegovoj opštini plaća i taksa za prenos apsolutnih prava vlaaasništva. Da li će to obaviti stari vlasnik i poslati vam sređene papire poštom zavisi od vašeg dogovora.
Moped od 49 kubika registrovan je prosle godine u maju, registracija je bila trajna. Da li mogu bilo koji dan registrovati do 2011 godine kad stupa nov zakon, ili sam morao u maju?
Morate da registrujete motor onda kada vam ističe osiguranje. Znači već ste morali da registrujete obzirom da sada u saobraćaju nemate osiguranje trećih lica kojima možete da pričinite štetu a koje je obavezno po zakonu.
Imam kombajn Zmaj 135. Kupio sam ga pre 7-8 godina od čoveka iz okoline Šapca. Nikada nije bio registrovan a on ga je kupio novog iz fabrike Zmaj u Zemunu i izgubio račun. Dali mogu i kako da ga registrujem?
Možete da probate da pokrenete sudski postupak za dokazivanje vlasništva pa sa rešenjem suda nastavite postupak registracije. .
Treba da putujemo na more u Hrvatsku, a sestra sa decom i autom dolazi iz Nemačke, pa nastavljamo odmah put mora.Interesuje me mogu li ja kroz Hrvatsku voziti njen auto sa nemačkim tablama, uz njeno prisustvo u vozilu, i treba li mi međunarodna vozačka dozvola??
Ako je ona u svojim kolima nema problema. Međunarodna dozvola je neophodna za sve zemlje sa kojima nije potoisan sporazum o međusobnom priznavanju nacionalnih dozvola. E sad činjenica da u zemljama bivše YU znaju da čitaju našu dozvolu je olakšanje pa se većinom ne postavlja pitanje.
Zanima me da li mogu sam da upravljam vozilom sa probnom vozackom.?
Sa probnom dozvolom ne možete upravljati vozilom.
Kupila sam auto sa BG tablicama. Sad ga registrujem i radim prenos vlasništva. Treba da vratim tablice. Da li to mogu da uradim u bilo kojoj stanici policije na teritoriji Beograda? Da li se procedura završava za jedan dan??
Odjavu tablica možete uraditi u bilo kojoj beogradskoj opštini.Procedura ne bi trebala da traje više od jednog dana.
Na teritoriji sam druge države i istekla mi je registracija. Kako da rešim taj problem, odnosno kako da registrujem auto?
U ambasaadi ili konzulatu naše zemlje u državi gde ste napravite ovlašćenje za neku osobu koja će u vaše ime izvršiti sve potrebne radnje radi produženja registracije vozila. To lice može biti i neko iz agencije koja se bavi takvim uslugama. Oni mogu i da vam pošalju oblik teksta ovlašćenja.
Na koji način se može odvesti auto na tehnički pregled, ako mu je istekla registracija?
Na šleperu ili zahtevajte od MUP-a (ili drugih ovlašćenih organizacija) izdavanje probne tablice. Za probnu tablicu po novim pravilima nije potrebno da imate izvršen tehnički pregled.
Koliko se čeka na dobijanje nove saobraćajne dozvole? Da li postoji neki kraći postupak i koji je način bržeg dobijanja saobraćajne? Naime, moram da putujem u inostranstvo pa bih registraciju obavio ranije, jer mi potvrda koja se dobija u SUP-u nije dovoljna za putovanje, a informacija mi je bitna kako bih znao kad najkasnije da obavim registraciju?
MUP tvrdi da postoji mogućnost ubrzanog postupka dobijanja saobraćajne. Proverite kod njih kako stičete to pravo.
Petu godinu vršim registraciju auta, ali mi je utvrđeno da se ne podudaraju brojevi šasije u saobraćajnoj i polisi.Nisam mogao dobiti potvrdu da mogu voziti auto, dok ne isprave grešku, i s obzirom da sam iz drugog grada, rečeno mi je da se šalje u Beograd, da se greška oko broja šasije ispravi tako da imam vakum situaciju nemogućnosti korišćenja auta.Interesuje me da li je to u skladu sa zakonom?
Tražite probnu tablicu i dovezite vozilo u Beograd (predpostavljamo da vas šalju na ispitivanje broja šasije u laboratoriju MUP-a) i rešite svoje probleme.
Da li je dozvoljeno voziti automobil kome je registracija istekla pre 2 dana? Znam da je potrebno vratiti tablice u roku od 8 dana, ali da li je dozvoljeno voziti automobil u tom roku? I ukoliko nije dozvoljeno, kolika je kazna?
Nije dozvoljeno, kazna može da bude poprilična, a uključuje finansijski deo, zabranu vožnje u svim kategorijama minimum tri meseca i dva negativna poena u vozačku dozvolu.


Odgovore na vaša pitanja daje AUTO - MOTO SAVEZ SRBIJE

Još članaka...

  1. Pitanja31052011