Putno zdravstveno osiguranje

Životno osiguranje

Popunite formu za cenovnik

Pol:
Opština prebivališta:
Ime i prezime:
Godina rođenja:
Zanimanje:
Kontakt telefon:
Kontakt e-mail:
Unesite kod sa slike:

Osiguranje - Vaša pitanja

Promena zelenog kartona prilikom promene vlasništva?

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Kupio sam vozilo koje je registrovano do oktobra 2012godine. Vozilo poseduje uz polisu i zeleni karton.Izvršio sam prenos vlasništva i promenio tablice. Da li važi zeleni karton sa upisanom starom registracijom ili je potrebna neka potvrda od osiguravajuće kuće da je vozilo promenilo registarski broj?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Zeleni karton predstavlja međunarodni dokument kojim se potvrđuje da u matičnoj zemlji imate validno osiguranje od auto-odgovornosti, i kao takav je obavezno višejezičan dokument, standardne forme u svim državama članicama Biroa zelene karte.

Što se samog osiguravajućeg društva tiče, zeleni karton koji posedujete je vezan za važeću polisu auto-odgovornosti i mogao bi se prihvatiti kao važeći, uz korekciju registarskog broja koji je upisan na njemu. Međutim, ovde nije problem u osiguravajućem društvu već u graničnoj policiji, koja ne prihavata bilo kakve korekcije na međunarodnim dokumentima, pa samim tim ni na zelenom kartonu. Drugim rečima, da ne biste imali problema pri ulasku u druge države, morate imati zeleni karton koji nema nikakvih korekcija i koji sadrži aktuelne podatke o vozilu, dakle novi registarski broj. To praktično znači da morate izvaditi novi zeleni karton koji će važiti do isteka tekuće polise AO (autoodgovornosti), odnosno registracije vozila, bez obzira što već imate zeleni karton, što je svakako dodatni trošak za Vas. Možda ne znate, ali zeleni karton Vam je potreban samo za nekoliko država u Evropi, a iz našeg okruženja to su Makedonija i Bosna i Hercegovina, tako da, ako nemate potrebe da putujete u ili kroz ove države, ne morate posedovati zeleni karton.


Više o zelenom kartonu možete pročitati u članku zeleni karton.

 

kasko osiguranje osiguranje

 

Podeli sa drugima