Koje delove automobila treba često proveravati i biti siguran u njihovu ispravnost?

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kada je u pitanju održavanje automobila, redovna provera ključnih delova je od izuzetne važnosti kako biste osigurali sigurnost i pouzdanost svog vozila. Redovnom proverom ćete osigurati vašu bezbednost, ali i besbednost svih učesnika u saobraćaju. U nastavku teksta pročitajte neke od delova automobila koji zahtevaju čestu proveru i za koje treba biti siguran da su ispravni.

 

mehanicar i automobil

 

Akumulator - neophodan za pokretanje

Akumulator je vitalni deo svakog automobila. On je odgovoran za pokretanje motora i omogućava vam da se bez problema uputite na put. Međutim, kako se akumulator koristi, vremenom se može istrošiti i izgubiti svoju sposobnost da pruži dovoljno snage za pokretanje motora.

Zato je važno redovno proveravati stanje akumulatora i biti siguran u njegovu ispravnost. Redovna provera akumulatora je važna kako biste izbegli neočekivano otkazivanje. Cena pouzdanih Topla akumulatora je u skladu sa kvalitetom, tako da ukoliko je vaš akomulator nesiguran, najbolja opcija je da kupite novi.

Prva stvar koju treba proveriti je nivo tečnosti u akumulatoru. Većina modernih akumulatora ima poklopac koji se može skinuti kako bi se pristupilo tečnosti. Potrebno je da nivo tečnosti bude između minimalne i maksimalne oznake.

Ukoliko primetite da je nivo tečnosti ispod minimuma, trebalo bi dodati destilovanu vodu kako biste ga popunili. Međutim, budite oprezni da ne prekoračite maksimalnu oznaku, jer to može dovesti do oštećenja akumulatora.

Drugi važan faktor koji treba proveriti su priključci na akumulatoru. Oni treba da budu čvrsto pričvršćeni i bez tragova korozije. Ako primetite da su priključci labavi ili da su korodirali, trebali biste ih očistiti ili zameniti kako biste osigurali dobar električni kontakt.

Loši priključci mogu dovesti do slabog punjenja akumulatora i smanjenja njegove sposobnosti da pruži dovoljno snage za pokretanje motora.

Pored toga, važno je proveriti i napon akumulatora. Možete koristiti poseban uređaj za merenje napona ili se obratiti stručnjaku koji će to uraditi za vas. Normalan napon akumulatora trebao bi biti između 12,4 i 12,7 volti. Ako primetite da je napon ispod ovog raspona, to može ukazivati na slabu bateriju koja se može istrošiti u bilo kom trenutku.

Kočnice - neophodne za sigurnost

Kočnice su jedan od najvažnijih delova svakog automobila. One su ključne za zaustavljanje vozila i održavanje sigurnosti u saobraćaju. Zato je izuzetno važno redovno proveravati ispravnost kočnica i održavati ih u dobrom stanju.

Prvo, trebalo bi redovno proveravati nivo kočione tečnosti. Kočiona tečnost je vitalna za pravilno funkcionisanje kočnog sistema. Ako je nivo tečnosti prenizak, to može dovesti do smanjenja efikasnosti kočnica ili čak do potpunog gubitka sposobnosti kočenja.

Iz tog razloga je važno proveriti nivo kočione tečnosti i dopuniti je ukoliko je potrebno. Takođe, treba obratiti pažnju na eventualne curenja kočione tečnosti, jer to može ukazivati na probleme u kočnom sistemu koji zahtevaju popravku.

Drugo, trebalo bi proveravati stanje kočionih diskova i pločica. Kočioni diskovi i pločice su odgovorni za stvaranje trenja koje zaustavlja vozilo. Vremenom, kočioni diskovi mogu postati istrošeni ili oštećeni, što smanjuje njihovu efikasnost.

Pločice se takođe troše tokom upotrebe i treba ih redovno proveravati i zamenjivati kada je neophodno. Ako primetite bilo kakve nepravilnosti, kao što su vibracije pri kočenju ili neobični zvukovi, to može ukazivati na probleme sa kočionim diskovima ili pločicama. U tom slučaju, trebalo bi se obratiti mehaničaru kako bi se problem rešio što pre.

Važno je napomenuti da je redovno održavanje kočnica ključno za bezbednost u saobraćaju. Neispravne kočnice mogu dovesti do dužeg zaustavnog puta vozila, što povećava rizik od sudara. Takođe, neispravne kočnice mogu dovesti do gubitka kontrole nad vozilom, što može biti veoma opasno, posebno pri većim brzinama.

Da biste obezbedili ispravne kočnice, preporučuje se redovno održavanje vozila u ovlašćenim servisima. Stručnjaci će pregledati kočioni sistem, proveriti sve komponente i izvršiti potrebne popravke ili zamene. Takođe, oni će vam pružiti savete o održavanju kočnica i uputiti vas kako da prepoznate znakove neispravnosti.

delovi automobila

 

Pneumatici - neophodni za lagodnu vožnju

Pneumatici su jedan od najvažnijih delova vašeg vozila. Oni su jedini deo koji je u direktnom kontaktu sa putem, omogućavajući vam sigurno kretanje i upravljanje. Kako biste obezbedili optimalnu bezbednost i performanse svog vozila, redovno proveravajte stanje i ispravnost pneumatika.

Prvi korak ka održavanju pneumatika je provera pritiska. Pneumatici sa nedovoljnim pritiskom mogu dovesti do neželjenih posledica i nezgoda. Previše nizak pritisak može uzrokovati prekomerno zagrevanje i habanje pneumatika, dok previsok pritisak može dovesti do slabijeg prianjanja na putu.

Preporučuje se da proverite pritisak pneumatika najmanje jednom mesečno, ili pre dužih putovanja. Uvek se pridržavajte preporučenog pritiska koji je naveden u uputstvu za vaše vozilo.

Pored pritiska, važno je redovno proveravati i stanje gazećeg sloja pneumatika. Oštećen ili istrošen gazeći sloj može ugroziti vašu sigurnost na putu. Oštećenja kao što su pukotine, udubljenja ili izbočine mogu dovesti do pucanja pneumatika ili gubitka kontrole nad vozilom.

Istrošeni pneumatici imaju smanjeno prianjanje na putu, što može uticati na vašu sposobnost zaustavljanja i upravljanja u različitim vremenskim uslovima. Redovno proveravajte gume, i zamenite pneumatike koji su u lošem stanju.

Kada birate nove pneumatike, obratite pažnju na njihove karakteristike i odgovaraju li vašim potrebama. Različiti pneumatici imaju različite performanse u pogledu prianjanja i udobnosti.

Vaša bezbednost na putu zavisi od ispravnosti ovih ali i svih ostalih delova. Redovno proveravajte i uvek se obratite mehaničaru ako primetite bilo kakve nepravilnosti i uradite tehnički pregled. Vaša bezbednost i bezbednost drugih u saobraćaju zavise od ispravnosti vozila. Ne zanemarujte ove važne delove svog automobila i održavajte ih redovno kako biste bili sigurni na putu.