5 saveta šta sve treba da proverite pre nego što kamionom krenete na put

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kada se uputimo na putovanje kamionom, odgovornost je na nama da obezbedimo da smo proverili i osigurali sve što je neophodno. Bezbednost je uvek na prvom mestu, a da bismo bili sigurni da smo spremni za sve situacije, u nastavku teksta vam dajemo par saveta i sugestija o tome šta treba da proverite i obezbedite pre nego što kamionom krenete na put.

 

parkirani kamioni

 

Obezbedite sve rezervne delove za kamion

Svi rezervni delovi za teretna vozila su podjednako važni, i neophodno je imati ih. Da biste se osećali i sigurno i bezbedno tokom cele vožnje, i spremni krenuli na put, najbolje bi bilo da obezbedeite sve neophodne rezervne delove. 

Rezervne gume su veoma važne, i bez njih ne biste smeli da krenete na put. One će vam omogućiti da brzo i efikasno rešite problem sa probušenom gumom, ali će vam takođe pružiti sigurnost i mir tokom putovanja. Uz rezervne gume, neophodno je imati i odgovarajući alat za zamenu gume, kao što su ključevi i dizalica. Na taj način možete lako zameniti gumu i nastaviti putovanje.

Sijalice su još jedan važan deo koji treba imati na umu. Kada je vidljivost smanjena zbog loših vremenskih uslova ili noćne vožnje, ispravne sijalice su ključne za vašu sigurnost i sigurnost drugih vozača. Ukoliko vam se tokom puta sijalica pokvari odmah je zamenite rezervnom kako biste održali optimalnu vidljivost na putu.

Sigurnosni pojasevi su takođe deo koji ne smete zaboraviti. Oni igraju ključnu ulogu u zaštiti vas i vaših saputnika u slučaju sudara ili naglog kočenja. Redovna provera sigurnosnih pojaseva i zamena oštećenih i nesigurnih pojaseva osiguraće da su uvek u ispravnom stanju i spremni za upotrebu.

Pored toga, treba imati na umu i druge delove kamiona koji su podložni habanju ili kvarovima. To uključuje filtere za ulje, vazduh i gorivo, kao i delove sistema za hlađenje i kočnice. Redovno održavanje i zamena ovih delova će obezbediti optimalno funkcionisanje kamiona i smanjiti rizik od kvarova tokom putovanja.

Kada ste opremljeni svim neophodnim rezervnim delovima, bićete mirni jer ste spremni za bilo koju hitnu situaciju koja može da se pojavi na putu. To vam omogućava da brzo reagujete i rešite problem, bez gubljenja vremena i bez ugrožavanja bilo čije bezbednosti.

Uradite detaljan tehnički pregled kamiona

Detaljan tehnički pregled vozila će vas uveriti da su svi delovi kamiona u ispravnom i funkcionalnom stanju, što je ključno za vašu sigurnost na putu.

Prvi korak u ovom procesu je provera kočnica. Kočnice su jedan od najvažnijih sistema na kamionu i njihova ispravnost je od suštinske važnosti. Proverite da li kočnice dobro reaguju i da li je njihov rad neometan. Ako primetite bilo kakve promene, kao što su škripanje ili neujednačeno kočenje, odmah se obratite stručnom automehaničaru.

Sledeći korak je provera svetala. Morate da proverite sve svetlosne signale, uključujući farove, štop svetla, migavce i svetla za maglu. Uverite se da sva svetla rade ispravno. Ako primetite bilo kakve neispravnosti ili nepravilnosti, obavezno zamenite sijalice.

Amortizeri su takođe važan deo kamiona koji treba proveriti pre puta. Amortizeri su odgovorni za održavanje stabilnosti vozila. Proverite da li se kamion ravnomerno podiže i spušta, ako primetite da se kamion naginje ili da se previše ljulja, to može biti znak da ih treba zameniti.

Ako primetite bilo kakve nedostatke ili kvarove tokom tehničkog pregleda, ne odlažite njihovo popravljanje. Odlaganje može dovesti do ozbiljnijih problema na putu, što može ugroziti vašu, ali i bezbednost svih ostalih učesnika u saobraćaju.

Najpouzdanije je da detaljan tehnički pregled obavi stručno lice, kao što je mehaničar ili tehničar sa iskustvom u radu sa kamionima. Oni će biti u stanju da pravilno procene stanje kamiona i preporuče potrebne popravke ili zamene delova.

pneumatici na kamionu

 

Proverite nivoe tečnosti

Pre nego što krenete na put treba proveriti sve tečnosti neophodne za funkcionisanj kamiona. Prvo treba ispitati ulje, koje je neophodno za podmazivanje motora i sprečavanje trenja između pokretnih delova. Proverite nivo ulja na meraču i dopunite ukoliko je potrebno pre nego što krenete na put. Ovo će osigurati da motor radi glatko i bez problema tokom vožnje.

Antifriz je još jedna važna tečnost odgovorana za održavanje optimalne temperature motora i sprečavanje pregrevanja. On će pomoći u sprečavanju oštećenja motora usled pregrevanja i osigurati da kamion ostane hladan tokom putovanja.

Tečnost za pranje vetrobranskog stakla vam pomaže da održavate čistoću stakla tokom vožnje, što je ključno za dobru vidljivost. Ako je nivo tečnosti nizak, dopunite je kako biste izbegli neprijatnosti i osigurali jasnu vidljivost tokom vožnje.

Konačno, ne zaboravite proveriti nivo kočione tečnosti koja je od ključnog značaja za pravilno funkcionisanje sistema za kočenje. Dovoljna količina ove tečnosti će vam omogućiti sigurno zaustavljanje i smanjiti rizik od nezgoda i štete tokom vožnje.

Budite odgovorni vozač i redovno proveravajte nivoe tečnosti kako biste bili sigurni u bezbednost vožnje.

Proverite pritisak u gumama

Pravilan pritisak u gumama je ključan jer utiče na nekoliko važnih faktora, uključujući prianjanje, potrošnju goriva i habanje guma.

Prianjanje je od suštinske važnosti za sigurnu vožnju. Nepravilan pritisak u gumama može dovesti do smanjenog prianjanja na putu. Kada gume nemaju dovoljan pritisak, kontakt sa putem se smanjuje, što može rezultirati gubitkom kontrole nad vozilom, naročito u situacijama sa lošim vremenskim uslovima ili na neravnim putevima. Ovo može biti posebno opasno za kamione, koji su teži od putničkih vozila i zahtevaju veću stabilnost.

Pritisak u gumama može uticati na potrošnju goriva. Kada gume nemaju dovoljan pritisak, otpor kotrljanja se povećava. To znači da kamion mora da sagori veću količinu goriva da bi održao istu brzinu. Održavanje pravilnog pritiska u gumama može pomoći u smanjenju potrošnje goriva i štednji novca na duže staze.

Nepravilan pritisak u gumama može dovesti i do nepotrebnog habanja guma. Kada gume nemaju dovoljan pritisak, veći deo gaznog sloja dolazi u kontakt sa putem, što dovodi do neravnomerne raspodele opterećenja. Ovo može uzrokovati brže uništavanje guma na određenim delovima, što znači da ćete morati češće da ih menjate. Redovna provera i održavanje pravilnog pritiska može produžiti njihov vek trajanja.

Kada proveravate pritisak u gumama, koristite odgovarajući merač i budite pažljivi da ne preopteretite gume, ili ih nedovoljno napumpate. Ako primetite da je pritisak u gumama ispod preporučene vrednosti, trebate ih napumpati do pravilnog nivoa. S druge strane, ako je pritisak previsok, trebate malo ispustiti vazduh.

Uz redovno proveravanje pritiska u gumama, takođe je važno redovno održavati i druge aspekte, poput dubine šare i stanja ventila. Dubina šare igra ključnu ulogu u prianjanju guma na putu, posebno na mokrim površinama. Ako primetite da je dubina šare ispod preporučenog minimuma, vreme je za zamenu guma.

Proverite i ravnomerno rasporedite teret u vozilu

Nepravilno raspoređen teret može izazvati ozbiljne probleme, uključujući nestabilnost kamiona, i povećava rizik od prevrtanja i oštećenje kamiona.

Važno je da se pridržavate preporučenih težinskih ograničenja za vaš kamion. Preopterećenje kamiona može dovesti do prekomernog habanja guma, oštećenja kočnica, kao i smanjene kontrole nad vozilom. Takođe, prevelika težina može uticati na performanse kamiona, kao što su brzina, mogućnost kočenja i kontrola vozila.

Kada je teret u pitanju, nepravilno raspoređen teret može dovesti do gubitka ravnoteže i nestabilnosti kamiona, što je posebno opasno prilikom skretanja ili promene trake. Ravnomerno raspoređivanje tereta pomaže održavanju stabilnosti i kontrole nad vozilom, smanjujući rizik od nesreća.

Nakon što prikladno rasporedite teret, ključno je da ga pravilno obezbedite. To se može postići korišćenjem sajli, užadi ili drugih sredstava za vezivanje tereta. Obezbeđivanje tereta osigurava da se ne pomera tokom vožnje i štiti ga od oštećenja usled vibracija i udara tokom vožnje.

Ako ispratite ove savete i preporuke, bićete spremni za sigurno putovanje kamionom. Budite odgovorni i proverite sve neophodne stvari pre nego što krenete na put. Vaša bezbednost je u vašim rukama. Srećan put!