Osiguranje - Vaša pitanja

Da li gubim malus prodajom automobila kojim sam napravio štetu?

 

Pitanje iz oblasti osiguranja

Pre 8 meseci sam imao saobraćajnu nezgodu prilikom koje je drugom vozilu načinjena manja šteta. Osiguranje čiji sam osiguranik je isplatilo određenu sumu novca licu kojem je načinjena šteta. Interesuje me šta se dešava ukoliko ja odlučim da sada prodam svoje vozilo? Prilikom poslednje registracije plaćen je veći iznos i premijski stepen je porastao na 6. Da li se malus prinicp vezuje za osobu koja kupuje vozilo i šta se dešava sa polisom osiguranja koju ja imam u slučaju prodaje vozila? Da li se ona poništava?

 

Odgovor iz oblasti osiguranje

Ako vlasnik proda svoje vozilo novi vlasnik ne nasleđuje premijski stepen 6, odnosno malus. On samo nasleđuje polisu u tom trenutku. Malus ostaje na prvom vlasniku. Predlog je samo da novi vlasnik ode u osiguravajuću kuću, čija je polisa i traži da se evidentira promena vlasnika. Ovo bi inače morao da uradi i u situaciji ako bi njemu, novom vlasniku bio potreban zeleni karton. Polisa se naravno ne poništava jer po zakonu ona važi ceo period pokrića, obzirom da je jedan njen primerak priložen i u postupku registracije i predstavlja dokaz da je vozilo registrovano i osigurano. Stari vlasnik ima malus tako da kada se on pojavi, u roku od tri godine sa nekim novim vozilom, koje želi da osigura sistem Informacionog centra pri Udruženju osiguravača Srbije, dobiće pripadajući premijski stepen odnosno malus.

 

Na Vaše pitanja u saradnji sa sajtom registracija-vozila.rs odgovara Katarina Momirović – ekspert iz oblasti imovinskog osiguranja.


kasko osiguranje

 

 

Podeli sa drugima