Bezbedna vožnja u teškim uslovima vidljivosti

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Bezbednost je u saobraćaju najvažnija, a osim pažnje svakog učesnika ponaosob, važni su i uslovi po kojima se saobraćaj odvija. Ukoliko se radi o otežanim uslovima vidljivosti dodatni oprez je neophodan, kao i maksimalno prilagođavanje stanju na putevima u datom trenutku.

Za sigurnu vožnju neophodan je ispravan automobil, a kada se vreme pokvari i stanje na putevima pogorša, onda uz povećanu opreznost ulična rasveta vrhunskog kvaliteta može umnogome da pomogne vozačima i olakša im kretanje po putu. U uslovima otežane vidljivosti, javna rasveta je važan saveznik i oslonac vozačima ali tu su i drugi važni faktori koji utiču na bezbednu vožnju. Upravo zato, predstavljamo neke od osnovnih, praktičnih saveta koje bi trebalo imati na umu kada se nađete za volanom, a na putu vas sačekaju loši uslovi za vožnju.

brisači automobila

Saveti za opreznu vožnju po kiši

Čest problem koji utiče na smanjenu vidljivost na putu i otežano kretanje vozila jeste kiša. Beograđani to najbolje znaju. Na kolovozu se često mogu naći prašina, pesak, ulje iz motora, ostaci guma i druge nečistoće koje, kada padne kiša, u kombinaciji sa vodom čine kolovoz veoma klizavim i opasnim. Prijanjanje pneumatika na površinu kolovoza postaje nepouzdano, pa su dodatni oprez i prilagođavanje brzine kretanja posebno važni.

Zato je osnovni savet vozačima da prilikom vožnje po kišnim uslovima održavaju veće rastojanje od drugih vozila, kao i da izbegavaju naglo skretanje i kočenje. Blato koje se nakupi na asfaltu ili mokro lišće dodatno mogu da povećaju klizavost na putu, pa bi, ukoliko postoje uslovi za to, najbolje bilo izbegavati takve deonice puta. Ukoliko kao vozač ipak naiđete na njih, važno je da blagovremeno usporite i bezbedno se prevezete preko kritičnog dela.

Specifičan problem prilikom kišnih dana predstavljaju i velike bare na putu. Ukoliko naiđete na baru, savet je da se zaustavite ispred nje kako biste proverili šta ona prekriva, posebno ukoliko vozite deonicom koja vam nije pozanta i kojom niste u skorije vreme prolazili. Uvek postoji mogućnost da je voda iz bare popunila rupu koja ozbiljno može oštetiti  automobil i uticati na bezbednost u saobraćaju.

Ovo je posebno važan savet za vožnju magistralnim putevima i putevima sa velikim brojem nepreglednih krivina.

Po kiši je važno da komponente automobila budu u odličnom stanju

Ako druga vozila neometano prelaze preko bare, onda nema bojazni ni za vas, ali je važno da vozite polako kako ne biste pokvasili električni sistem vozila. Kad prođete kroz baru i izađete na suvlju deonicu puta obavezno proverite ispravnost kočnica. Savet je da to uradite tako što ćete više puta za redom pritisnuti kočnicu i na taj način osušiti nakvašene kočione površine.

brzinomer automobila

Prilikom vožnje po kiši, važno je i da brisači budu na svom maksimumu. To podrazumeva da i prednji i zadnji brisači imaju dobro očuvane metlice, koje adekvatno prijanjaju na staklo i uspevaju da se izbore sa svim naletima vode. Osim toga, ispravni farovi su veoma bitni kako bi vam omogućili bolju preglednost puta i olakšali snalaženje na kolovozu. Stoga, uvek proverite i pripremite svoje vozilo pred svaku dužu vožnju.

Saveti za bezbednu vožnju po magli

Prilikom vožnje po magli ključnu ulogu igraju kratka svetla ili svetla za maglu. Ono što nikako ne biste smeli da radite prilikom vožnje po magli jeste da zaustavljate vozilo na putu, kao ni da se odlučite za preticanje.

Ukoliko ste na čelu kolone vi ćete biti taj koji će ostalim učesnicima dati do znanja kako i kojom brzinom da se kreću. Najvažnije je da vozite pažljivo i to onom brzinom koja zavisi od vidljivosti, a koja je dovoljna da u određenim uslovima vi i vozila iza vas na pravi način reagujete, odnosno izbegnete prepreke na putu ili se zaustavite.

brzinomer automobila

Praktični saveti za vožnju pri naletima vetra

Ukoliko vozite na otvorenom putu u olujnim uslovima, udari vetra i otpor vozila će biti neuporedivo jači nego u optimalnim uslovima vožnje. Osnovni savet za vožnju kada duva bočni vetar, jeste da obavezno obema rukama, čvrsto držite volan kako biste zadržali vozilo u željenom pravcu.

Vodite računa i o bočnom razmaku između vozila, ali posebno na motocikliste koji lako mogu izgubiti ravnotežu i ugroziti vas.

Važno je da imate dobar pregled stanja na putu i da koliko je to moguće predvidite mesta na kojima se mogu javiti jaki naleti bočnog vetra. Zato je važno da na tim deonicama smanjite brzinu kako biste postigli bolju stabilnost vozila.

Saveti za zimsku vožnju po snegu

U zimskim uslovima vožnje najvažnije je da se, pre izlaska na drum, prekontroliše ispravnost vozila. Zimske vremenske prilike, osim opreza za volanom, zahtevaju i prilagođavanje brzine kretanja uslovima na putu, kao i posedovanje odgovarajuće opreme za zismku vožnju, kao što su odgovarajući pneumatici odnosno lanci kao rezerva.

U uslovima smanjene vidljivosti, obavezno je da funkcioniše sistem za pranje vetrobranskog stakla, kako biste mogli da smaknete sneg koji napada. Izuzetno je važna i ispravnost brisača, kao i grejača zadnjeg vetrobranskog stakla s obzirom na to da se prilikom ekstremno niskih temperatura sneg pretvara u led na staklu.

Prilikom uslova otežane vidljivosti od vozača se zahteva puna odgovornost i zato je potrebno da sve komponente na vozilu budu u odgovarajućem stanju kako bi sam automobil mogao da odgovori na sve izazove na putu.

Pažljiva vožnja i pridržavanje osnovnih pravila vožnje u uslovima loše vidljivosti učiniće putovanje automobilom sigurnim, a vas i vaše saputnike bezbedno dovesti do željene lokacije.