Kako se obezbediti od krađe automobila?

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 
ugradnja klina

Ne postoji najbolji i najsigurniji način kojim ćete svoj automobil zaštititi od lopova, ali postoje neke stvari kojima ga možete osigurati u određenoj meri, i učiniti manje dostupnim potencijalnim kradljivcima. Pročitajte naredne pasuse, u kojima su objašnjeni načini pogodni za čuvanje automobila, naročito ako ćete ga ostavljati duže vreme na nekom parkingu.

Uverite se da je automobil zaključan

Koliko god mesto izgledalo bezbedno, nije na odmet dodatno se osigurati. Osim što ćete se uveriti da su svi prozori podignuti, treba zaključati sva vrata, pa onda i to proveriti. Takođe, nemojte ostavljati uključen automobil na parkingu, bilo da čekate nekoga u njemu ili ste naumili da ga nakratko napuštate.

Neki ljudi praktikuju čak i vožnju sa zaključanim vratima, kako bi predupredili pokušaj upada u automobil. Međutim, ne morate ići toliko daleko ukoliko se osećate bezbedno, ali vodite računa da vam automobil bude zaključan barem kada ga napustite.

ključevi automobila automobila

Upoznajte se sa mehaničkim sistemima zaštite

Dodatne mere opreza, koje mogu biti od pomoći ako se spremate na put i znate da će automobil biti “sam” neko vreme, su fizičke sprave i sistemi kojima se zaključavaju točkovi ili volan, koje onemogućavaju kretanje automobila, čak iako provalnik uspe da uđe u njega.

Osiguravajuće kuće na našim prostorima, pri kupovini osiguranja za automobil, obično nemaju običaj da nude i te napravice, u paketu, ali ih možete sami zatražiti. Razmislite o postavljanju Zeder sistema: o takozvanoj “šapi” (lavljoj kandži) ukoliko želite da budete sigurni da vaš automobil neće izgledati kao “laka meta”.

Kako  funkcionišu mehanički sistemi zaštite?

Radi se o sistemima koji funkcionišu na principu blokade upravljanja, sa cilnarskim bravicama, koje imaju veliki broj kombinacija za otključavanje (preko 50.000). Obično se montiraju na vratilo volana i dodatno se osigurava i pričvršćuje svojevrsnim “čepom” koji ulazi u prstenove.

Vodite računa o broju ključeva

Ako se dogodi da vaš automobil “nestane”, prvo pitanje koje će vam policajac postaviti je: „Imate li sve ključeve?” i „Da li još neko ima ključ od vašeg automobila?”. Osim što treba voditi računa o njihovom broju, i da li još neko može doći do njih, treba se odreći navike da ostavljamo rezervni ključ na mestima kao što su patosnice, ispod volana ili u šupljinama školjke automobila.

Kao što svi već znaju da se ključevi od ulaznih vrata “kriju” ispod otirača ili u saksiji, tako su i lopovi odavno na tragu tim sitnim mestima na automobilu. Ostati pred zaključanim automobilom nije ni blizu problemu koji ćete imati ako je automobil ukraden zbog ključa “na izvol`te”.

Izvadite sve vrednosti iz automobila

Torba, lap top ili telefon na suvozačevom sedištu ili drugom vidnom mestu su kao lepak za ljubopitljive poglede, naročito nekog lopova. Nekada okidač može biti i sitniš od  kusura na komandnoj tabli, tako da je u ovom slučaju zaista bolje sprečiti nego lečiti.

Često žrtve krađe automobila navode kako je u ukradenim kolima bila i torba sa dokumentima, novac ili druge vrednije stvari. Ako baš ne možete skuplje stvari da ostavite kod kuće, smestite ih u gepek, ili barem u kasetu ispred suvozačevog sedišta - oni su za to i namenjeni.

Počnite sa korišćenjem “pametnih” alata

Pod pametnim alatima podrazumevamo aplikacije i gedžete koji vam mogu pomoći da povratite svoj automobil, pre nego što bude uništen, ili ga zadesi neka druga sudbina. Sistemi poput “OnStar” koriste GPS tehnologiju da lociraju vaš automobil, i pošalju te informacije policiji.

OneStar sistem takođe može biti povezan sa svom elektronikom u automobilu, i u određenoj meri kontrolisati kretanje vašeg vozila, pa ga tako usporiti kada je to potrebno ili ga potpuno blokirati.

 

podzemni parking za automobile

Ako planirate duži put - potražite siguran parking

Ukoliko se spremate na put i znate da će vaš automobl neko vreme provesti na javnom parkingu, onda je vreme da se posvetite tražnji idealnog mesta, koje će imati sredstva i opremu da predupredi potencijalne krađe. Prostor treba da bude dovoljno opremljen, ograđen i da, pored video nadzora poseduje i fizičko obezbeđenje.

Ukoliko se spremate za duži put, možda je dobro da razmislite o iznajmljvanju mesta na privatnim parkinzima, a naročito su pogodni oni u blizini aerodroma. Kada je u pitanju parking aerodrom Beograd poseduje nekoliko vrlo pouzdanih i pristupačnih, i to baš u neposrednoj bizini aerodroma “Nikola Tesla”.

“Pametno” parkiranje na proverenim i sigurnim parkinzima vas može poštedeti neugodnih vesti o šteti na automobilu nakon dolaska sa puta, a samim tim i neprijatnih troškova. Idealno je potražiti mesto bliže kameri, jer ćete tako moći da vidite svoj automobil u bilo kom trenutku, pomoću adekvatne aplikacije.

Držanje automobila van domašaja kriminalnih grupa je jednostavnije nego što biste pomislili, samo se treba dobro raspitati o sigurnosnim sistemima, blokatorima guma, parking mestu ili aplikacijama, od kojih su mnoge i besplatne. Ako znate da se bliži polazak na put, i znate da će automobil ostati kod kuće, osigurajte na vreme vašu imovinu i čuvajte svoju, i bezbednost vaše porodice. Osiguranje koje vam može nadoknaditi gubitak automobila usled krađe je kasko osiguranje a cena kasko osiguranja zavisi od mnogih parametara pa se treba raspitati kod osiguravajućih kuća koje imaju takav proizvod.