3 prednosti kupovine automobila u inostranstvu

Ocena korisnika:  4 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda neaktivna
 

Odluka o kupovini automobila, osim što je jedna od krupnijih, nesumnjivo zahteva od vas da je dobro izvagate. Mnogo opcija je u igri: od ličnih potreba i mogućnosti, odabira brenda i modela, do toga da li ćete automobil kupiti od vlasnika ili preko preprodavca. Dok svakoj od opcija vagate prednosti i mane, jedna od njih među kupcima i dalje izaziva dileme. Mnogi postavljaju pitanje da li se više isplati kupiti automobil u Srbiji ili inostranstvu. Ako se vodite praktičnošću, nije teško zaključiti zbog čega bi se prva opcija mogla učiniti jednostavnijom i bezbolnijom. Pre svega, izbora je sasvim dovoljno – bilo da je reč o ovlašćenim prodavcima, vlasncima koje ste pronašli preko oglasa, autoplacevima ili specijalizovanim sajtovima gde možete lako pretražiti automobil u skladu sa vašim potrebama. Sem toga, u svojoj zemlji imate mogućnost da pre kupovine sami isprobate vozilo, što je takođe veliki plus. Ipak, ono što se na prvi pogled čini praktičnijim ne znači nužno i da je uvek tako. Iskustva kupaca neretko svedoče upravo suprotno – kupovina automobila u Srbiji često dolazi uz manje ili veće rizike, što se ne mora po pravilu odmah pokazati. Iako i sami preprodavci mahom uvoze automobile iz inostranstva, to ne podrazumeva i garanciju da za svoj novac dobijate odgovarajući kvalitet.

Koje faktore nipošto ne bi trebalo da zanemarite?

Pre svega, pod kupovinom vozila u inostranstvu najčešće se podrazumevaju evropske zemlje poput Italije, Slovenije, Austrije, Švajcarske ili Nemačke. Ukoliko se temeljno raspitate ili zatražite savet iskusnijih, primetićete da u prilog kupovini vozila u inostranstvu idu tri glavna motiva:

  • Veći izbor modela
  • Veća garancija kvaliteta
  • Povoljnije cene
Ovo su veoma važni (ponekad i presudni) razlozi, budući da kupovina automobila nije nešto što se planira svaki dan. Svakako će vam biti u cilju da vas budući četvoročkaš najpre dobro služi i olakša vam život. S te strane, kupovinu automobila ne treba posmatrati isključivo kao trošak, već i kao značajnu investiciju. Uz potencijalna neprijatna iznenađenja koja biste u tom slučaju želeli da izbegnete, ulaganje u kvalitet će vam se višestruko isplatiti.

kupac automobila

1. Šta za vas znači veći izbor modela?

Kada je reč o mogućnosti izbora, kupovina automobila u inostranstvu znači da ćete mnogo lakše pronaći model koji vam odgovara po specifikacijama, opcijama pogona, performansama i slično. Nije isto da li će to biti subkompakt ili hečbek namenjen gradskoj vožnji, ili jači SUV za zahtevnije terene i veću kilometražu. Performanse se pritom mogu razlikovati od proizvođača do proizvođača, tako da će vam nesumnjivo značiti ukoliko imate veću mogućnost izbora.

Kvalitet i istrajnost – apsolutni prioriteti prilikom kupovine

Ovo je ubedljivo ključni razlog koji ide u prilog kupovini vozila u inostranstvu. Naime, česte su glasine o mahinacijama prilikom uvoza i prodaje od strane domaćih dilera. Praksa je da preprodavci dodatno adaptiraju uvezene automobile radi dalje prodaje, tako da oni u njihovoj ponudi izgledaju kao potpuno novi ili mnogo očuvaniji nego što je to slučaj. Time se, zapravo, „maskira“ pravo stanje vozila. Na primer, postoje uočljivi znaci po kojima ćete prepoznati da li je vozilo već upotrebljavano: istrošenost volana, sedišta, pedala ili ručice na menjaču. U tom slučaju, preprodavci često pribegavaju zameni havarisanih delova. Tako se stiče utisak da je vozilo u mnogo boljem stanju, jer nije redak slučaj da se usled blagih oštećenja vrše naknadne popravke nakon uvoza. Još jedna praksa je i naknadno štelovanje brojčanika, odnosno vraćanje kilometraže kako bi se automobil mogao prodati po višoj ceni. Dešava se da tome pribegavaju čak i ovlašćeni servisi, a nevolja je u tome što je ovakve stvari veoma teško prepoznati na prvu. Sve dok ga i sami ne koristite neko vreme, pitanje je koliko možete biti sigurni u to kakav ste automobil kupili. Što se pomenutih rizika tiče, oni su prilikom kupovine i uvoza automobila iz inostranstva svedeni na minimum. Pored rigoroznijih tehničkih kontrola i propisa, inostrani vlasnici automobila uglavnom ne pribegavaju maskiranju havarija. Za vas kao potencijalnog kupca, to znači veću pouzdanost i garanciju kvaliteta.

Bolji kvalitet za približno istu cenu

Kupoprodaja vozila

Odavno nije tajna da u inostranstvu možete kupiti kvalitetniji polovni automobil za približno istu ili čak manju cenu nego kod domaćih dilera – naročito ako ga kupujete direktno od vlasnika. Tome u prilog ide i činjenica da su vozila proizvedena za strana tržišta u startu kvalitetnija i bolje održavana. Sem toga, na očuvanost vozila i autodelova utiču i faktori kao što su kvalitetno gorivo i bolji putevi. Stoga ni budući vlasnici neće imati potrebu za većim dodatnim ulaganjima nakon kupovine, čime i sami dobijate više za približno istu sumu novca. Za vas kao kupca to svakako znači i sigurniju investiciju. Ono što još morate uzeti u obzir jeste sam proces kupovine. Jedna od opcija je da vozilo kupite u inostranstvu (direktno od vlasnika ili lokalnog dilera), što povlači i dodatne stvari koje morate isplanirati – pre svega, troškove puta i boravka u stranoj zemlji, kao i administrativne i tehničke procedure prilikom uvoza. Druga opcija jeste da to neko učini za vas. Ukoliko vam je potrebna pomoć u proceni dodatnih troškova, korisno je da se obratite nekome od špeditera, a osim što vam je na raspolaganju 24 časa dnevno, šlep služba Marić Novi Sad nudi i najpovoljnije cene prevoza vozila iz inostranstva. Time štedite na vremenu koje zahteva planiranje i odlazak van zemlje, što vam u dobroj meri olakšava i samu kupovinu.