Šta treba da uradite kada automobil stane na putu?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Posedovati svoje vozilo sa sobom donosi mnogo prednosti. Od toga što nam treba manje vremena za izvršavanje svakodnevnih obaveza, preko nezavisnosti u vezi sa planiranjem putovanja i maršruti, pa sve do mogućnosti da se u svakom trenutku osećamo obezbeđeno u slučaju da negde hitno moramo da krenemo ili stignemo brzo.

Automobil i vozačka dozvola za mnoge su potpuno nezamenjivi resursi!

Ipak, posedovanje automobila sa sobom nosi i određene brige i obaveze. Automobili zahtevaju održavanje, brigu o funkcionalnosti i radu delova, pa i o drugim važnim segmentima u vezi sa njihovim radom, a registracija je samo jedna od stvari na koje treba misliti. Treba misliti i o parkingu, gorivu, ali i kvarovima. Ništa gore ni od automobila koji stane na putu, zar ne?

Evo šta treba da uradite ukoliko vas snađe ova nezgoda i automobil vam zastane na putu.

Šlep služba - kontakt koji svaki vozač mora da ima u telefonu

Kada dođe do nezgode kao što je zastanak automobila na putu, saobraćajna nesreća ili kvar posle koga automobil nije u voznom stanju, najveći spas svakog vozača je pouzdana šlep služba.

Usluge šlep službe potražite od agencije koja ima dobru reputaciju, posluje u svim gradovima, a ako putujete van zemlje - važno je da ona bude dostupna i posluje i u inostranstvu. Osim toga, vodite računa o tome da je šlep dostupan 00-24, u svakom trenutku, te kad god vam zatreba možete računati da će doći. Ukoliko ste vozač preporučujemo da imate kontakt proverene  i pouzdane šlep službe u telefonu - značiće vam!

 

zastoj na putu

Obratite pažnju na to zbog čega je automobil zastao

Informacija o tome zbog čega je automobil zastao može vam poslužiti kao odlična za otkrivanje toga kako da rešite i sam problem. Zavisno od vrste problema zavisi i način njegovog rešavanja, a neke nezgode možda i sami uz malo truda možete sanirati i osposobiti vozilo za dalju vožnju.

Složićete se da nije isto ukoliko vozilo zastane usled nestanka goriva ili ispumpane gume i u slučaju da je zastalo zbog ogromnog kvara. Uzrok zastanka automobila na putu pravi veliku razliku u samom načinu njegovog rešavanja.

Istražite okolinu u kojoj je zastao automobil

Koliko god vam očigledno izgledao ovaj savet - ljudi kojima vozilo zastane na putu neretko upadnu u paniku koja prevlada racionalne odluke, nalik toj da se preporučuje da vozač pre svega - vidi gde se nalazi.

Možda je automehaničar koji može da reši vaš problem i osposobi vozilo izuzetno blizu. Proučite okolinu u kojoj je automobil zastao i kontaktirajte automehaničara iz blizine, vrlo je moguće da može da dođe do vas i brzom popravkom osposobi vozilo, posebno ukoliko je nastao manji kvar ili nezgoda, nalik ispumpanoj gumi ili nestanku antifriza iz rezerve.

Isto važi i za pumpu, ako je automobil zastao usled nedostatka goriva. Dovoljno je da pronađete najbližu pumpu i u bocu natočite gorivo, a zatim se vratite do vozila i sipate u rezervoar. Nekad rešenje problema može biti vrlo lako dostupno i jednostavno.

Upoznajte propise o zastanku automobila na putu

brzinomer

Potrudite se da automobil sklonite sa puta pre nego što zastane kako ne biste blokirali saobraćaj. Neophodno je da obučete reflektujući prsluk i postavite sigurnosne trouglove koji su obavezan deo opreme na razdaljini od 10 metara.

Propisi koji važe u saobraćaju vrlo se često menjaju, pa je važno da da budete u toku sa najnovijim u svakom trenutku. Preporučujemo da se redovno informišete o propisima u vezi sa bezbednošću na putevima.

Kontaktirajte svog automehaničara u slučaju kvara

Ukoliko nakon zastanka automobila na putu kontaktirate svog automehaničara i objasnite mu kako je došlo do problema, vrlo je moguće da može da vam da najsigurnija uputstva o tome šta da radite. Možda vam objasni čak i na koji način sami možete osposobiti vozilo ili barem da konkretno uputstvo gde da odšlepate automobil.

Prevencija - redovna briga o automobilu ključna za bezbedan put

Ukoliko redovno proveravate stanje automobila, vozite kola na tehničke preglede i zamenjujete delove nakon većih kvarova - bićete mnogo sigurniji u stanje i bezbednost vašeg automobila.

Briga o stanju automobila slična je brizi o sopstvenom zdravlju - prevencija i brzo uočavanje postojanja problema nekad mogu biti pola puta do njegovog rešenja. Registracija je samo jedna od stavki o kojoj redovno treba voditi računa.

U slučaju saobraćajne nesreće pozovite pomoć

Još neki od kontakata koje bi svaki vozač trebalo da ima u telefonu su: policija, vatrgasci i hitna pomoć. Saobraćajne nesreće se nažalost mogu dogoditi i onda kada vozite pod punom pažnjom i kada je automobil potpuno siguran i bezbedan, a upravo su ovi kontakti oni koji vam mogu zatrebati u tom slučaju. Ukoliko se tako nešto desi, odmah kontaktirajte broj koji vam je potreban.

Vozite fokusirano i vodite računa o svom automobilu koliko i o sopstvenom zdravlju  - mnogo su veće šanse da vaš put proteći potpuno bezbedno i sigurno, te da vas četvorotočkaš neće izdati usred puta. Uz ove savete, sigurno ćete biti i informisaniji o tome koje su mogućnosti za dalju proceduru saniranja štete na automobilu, njegovog sklanjanja s puta, a potom i popravke.