Saveti za održavanje i negu guma

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Gume ili pneumatici, kao spojnica automobila sa podlogom, uslovljavaju vašu sigurnost tokom vožnje, kao i sigurnost ostalih učesnika u saobraćaju. Zato je neophodno da redovno održavate kvaliltet guma na zavidnom nivou.

Postoji više načina na koje samostalno možete da utičete na dugovečnost guma na vašem automobilu. Pa tako uz pomoć kompresora namenjenih za pumpanje guma, možete postići optimalni pritisak u gumama kada primetite da guma nije napumpana po propisima.

U daljem tekstu pronađite savete koji će vam pomoći da produžite životni vek guma na automobilu pravilnim održavanjem i preuzimanjem odgovarajućih mera u slučaju oštećenja.

Redovne tehničke provere ispravnosti pneumatika - značaj i saveti

Gume su osnova koja nosi celokupnu težinu vozila, kao i tereta i ljudi u njemu - koja može biti i do 50  puta veća od njihove težine, a osnovni zadatak im je da neutrališu sve neravnine, oštećenja i prepreke na putu.

Usled toga, vremenom dolazi do habanja guma. Kako od ispravnosti guma zavisi njihova reakcija na upravljanje automobilom, redovan tehnički pregled je od ključne važnosti za sigurnost samog vozila.

Tehnička provera ispravnosti vozila je obaveza svakog vlasnika automobila, jer ćete tako na vreme detektovati, te popraviti oštećene auto delove kako ne biste došli u priliku vožnje neispravnog automobila koja se može završiti vrlo nezgodno. Kako biste pregled obavili što jednostavnije i brže, potrebno je da pravilno pripremite vaše vozilo za pregled tehničke ispravnosti.

Takođe, imajte u vidu da specijalizovani servisi najčešće nude kompletnu uslugu tehničke provere, registracije vozila, Kasko osiguranja i ostalih srodnih koje će vas kao vozača i vlasnika vozila potpuno obezbediti - i kao preventivna mera sprečavanja rizika, ali i kao pomoć u slučaju nastanka nezgode.

pumpanje gume

Kako da sami održavate pneumatike?

Kada poverite brigu o ispravnosti pneumatika auto mehaničaru pri redovnim kontrolnim servisima automobila, može se reći da odgovorno primenjujete adekvatne mere održavanja.

Međutim, postoje određeni trikovi samostalnog održavanja automobilskih guma, pored pažljive vožnje, koje možete sprovoditi kako biste bili uvereni da se nećete dovesti u opasnost.

Samostalni vizuelni pregled guma

Najpre, prvi korak ka tome da budete uvereni u stanje guma vašeg automobile je da redovno, kad ste u prilici, vršite vizuelni pregled. On potrazumeva praćenje načina habanja vaših guma.

Ukoliko dolazi do prekomernog habanja ivice ili sredine gazne površine ili ko u bilo kom trenutku prepoznate neke posekotine, ili izbočine - vreme je posetite vulkanizera u što kraćem roku.

Na ovaj način možete vršiti proveru pritiska u gumama i ispravnosti gazne površine - što su dve uslovne karakteristike za pravilne performanse guma, pa se provera preporučuje detaljno na svake dve-tri nedelje.

Pritisak u gumama - koliki je treba da bude i kako da ga proverite?

Vizuelna provera pritiska u gumama se preporučuje jednom u tri nedelje, kako biste uvek imali uvid u isti. Na pritisak u gumama utiču temperatura, navike vozača u vožnji i održavanju guma, ali je takođe potpuno normalno da gume vremenom gube pritisak.

Rizici pri voznji se značajno povećavaju kada guma nije optimalno naduvana, jer ne pruža automobilu dovoljnu stabilnost i onemogućava iznenadne reakcije vozača - lakše proklizava, slabije koči itd.

Nemaran odnos vozača prema pritisku u gumama, pored toga što ugrožava vašu sigurnost, ostvariće brže “trošenje” guma - pogotovo uz brzu vožnju u krivinama i pri oštrim manevrima.

Pritisak u gumama treba da bude optimalan - ni previše, ni nedovoljno napumpana guma nije bezbedna za vožnju. U oba neadekvatna slučaja dolazi do neravnomernog habanja guma, a može biti i drugih posledica u vidu dodatnih oštećenja.

Maksimalno dozvoljena vrednost do koje guma može da se naduva je najčešće naznačena sa unutrašnje strane vozaćevih vrata ili na poklopcu rezervoara. Pronaći ćete dve vrednosti - za vozilo koje je opterećno ljudima ili teretom i za vozilo koje je opterećeno.

Pored redovne provere, važno je da proveru pritiska vršite i pre polaska na duža putovanja. Tada ne zaboravite da proverite i pritisak u rezervnom točku, kako biste bili spremni za potenicjalne neprilike.

Takođe, značajna informacija je i da će vam optimalno naduvane gume ostvariti uštedu novca, jer pruzrokuje manju potrošnju goriva. Gume koje nisu dovoljno naduvane pružaju veći otpor tokom vožnje, pa samim tim povećavaju potrošnju.

Provera istrošenosti gazne površine guma

zamena gume

Kao što smo već napomenuli - istrošene gume su neispravne gume koje ugrožavaju vašu sigurnost. Gazna površina gume treba da ima odgovarajuću dubinu šara, koja odgovara propisima za aktuelnu sezonu - zimsku ili letnju.

Istrošene gume smanjuju mogućnosti u upravljanju vozilom, dovode do proklizavanja i iznenadnog pucanja. Zato su Pravilnikom zakona o bezbednosti saobraćaja određene minimalne vrednosti dubine šara.

Za putnička vozila, minimalna dubina šare određena Pravilnikom iznosi 1.6 milimetara za letnje gume, a 4 milimetara za zimske gume kada su uslovi vožnje rizičniji. Provera dubine šare gazećeg sloja se meri putem indikatora istrošenosti i pomoću analognih ili digitalnih merača.

Koja je razlika između letnjih i zimskih guma?

Zimske i letnje gume razlikujemo usled različitih uslova na putu, a kao što smo već naveli - kako su gume spoj vozila i podloge po kojoj se vozi - karakteristike guma uslovljavaju mogućnosti upravljanja vozila u datim vremenskim uslovima.

Karakteristike po kojima se razlikuju letnje i zimske gume, pored šare gazne površine, su struktura guma, količini prirodne gume. Temperatura od 7°C je “presečna” tačka za zamenu guma na vreme - na višim temperaturama su adekvatne letnje, a na nižim zimske gume.

Kako biste omogućili sigurno učestvovanje u sobraćaju, jedna od najvažnijih stavki održavanja automobila u ispravnom stanju je odgovarajuća nega guma putničkog vozila.

Ne samo da ćete osigurati bezbednu vožnju, već ćete redovnom proverom guma ostvariti višestruku uštedu novca - kroz smanjenu potrošnju goriva, ali i kroz sprečavanje iznenadnih neprijatnosti i kvarova na putu.

Nadamo se da će vam naši saveti biti od koristi i da ćete preduzimati sve potrebne mere kako biste obezbedili sebi i drugima što bezbedniju i udobniju vožnju.