Zimske, letnje ili univerzalne gume? - saveti za odabir auto guma

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Izbor adekvatnih auto guma ili pneumatika može smanjiti otpor kotrljanja, prigušiti vibracije, povećati bezbednost tokom vožnje, ali i odrediti koliko dobro se vozilo prianja.

Zato je ključno da odaberemo odgovarajuće auto gume za naš model automobila.

Međutim, prilikom kupovine se javljaju brojne nedoumice - da li su univerzalne gume efikasno rešenje ili loš kompromis? Da li je zaista neophodno zameniti letnje gume zimskim? Mogu li se zimske gume koristiti tokom cele godine?

S tim u vezi, u narednim redovima ćemo razjasniti sve vaše dileme u vezi kupovine automobilskih guma - stoga pročitajte naš tekst do kraja!

Zimske gume - koji su benefiti i kada je potrebno nabaviti zimske gume?

Zakon o saobraćaju obavezuje vozače da, od 1. novembra do 1. aprila, opreme svoja vozila sa sve 4 zimske gume, ukoliko se na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dakle, od 2022. godine se ukida opcija da tokom ovih vremenskih nepogoda vozite sa letnjim gumama, iako je dubina gazećeg sloja na ovim pneumaticima 4 mm.

Razlog za to je jednostavan - letnje gume gube svoje najvažnije svojstvo kada se temperatura spusti ispod 7 stepeni Celzijusa, a to je dobro prijanjanje na asfalt.

 auto guma

 

Uz to, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do 2 puta duži od propisanog traga, koji ostavljaju zimske gume.

Zimski pneumatici poseduju veći sadržaj prirodne gume, što im daje mekšu strukturu. Poznato je da se međusobni uticaj gumene smeše i puta menja u skladu sa porastom temperature, a to značjano utiče na samo prijanjanje pneumatika.

Zato je smeša letnjih guma tvrđa tokom prohladnih dana, dok zimska zadržava svoju fleksibilnost i finoću. Takođe, zimske gume poseduju specifične i karakteristične šare, koje imaju znatno dublji kanal od letnjih, te sprečavaju da se zadži sneg i “akvaplaning” (pojava koja nastaje kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu na putu ispod gume).

Još jedan benefit ovih pneumatika jeste da su bolji izbor tokom zimske vožnje kada je put suv, jer je njihova konstrukcija tvrđa i otpornija na udarce mehaničke prirode.

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, svaki vozač je dužan da na putu poseduje odgovarajuću zimsku opremu, u suprotnom je predviđena novčana kazna u oznosu od 5.000 dinara.

Letnje gume - koje su prednosti letnjih pneumatika?

Sada, kada znate da su zimski pneumatici najbolji izbor za zimsku sezonu, hajde da vidimo zašto su letnje gume idealna solucija u toplijim mesecima.

Letnji pneumatici su dizajnirani tako da pružaju izvrsne performanse tokom letnje i prolećne sezone, odnosno tokom toplijih temperatura. Kada ih uporedimo sa zimskim, one poseduju dosta uže šare i specifične profilne trake pomoću kojih se smanjuje akvaplaning u toplijim danima.

To znači da su drastično smanjene šanse za proklizavanjem na mokrim i suvim putevima.

Uz to, letnje gume imaju tvrđe jedinjenje, što je posebno korisno tokom toplije sezone, jer imaju niže trenje i samim tim su ekonomičnije.

Iako nije Zakonom zabranjeno, savet vozačima je da izbegavaju zimske pneumatike tokom letnje sezone, jer se njihove gume previše brzo troše na visokim temperaturama. Samim tim bivaju skuplji i manje bezbedan izbor.

letnje auto gume

 

Univerzalne gume - kada i da li su vam potrebne celosezonske gume?

A sada, da se pozabavimo najvećom misterijom - da li su gume za sve sezone pametna investicija ili bačen novac?

Odgovor će delimično zavisiti od vaših individualnih potreba i preferencija.

Naime, prvo je ključno da razumete da vam “All Season” gume neće pružiti optimalne performanse u svim uslovima vožnje. Tokom izrazito jakih zima, kao i paklenih vrućina, zasigurno bi bilo najbolje da se opredelite za pneumatike za zasebna godišnja doba - tako će vaša bezbednost biti na najvećem mogućem nivou.

Zimske gume će pružiti veću sigurnost na putevima sa velikim snežnim nanosima, a letnje gume će biti izdržljivije kada je temperatura izrazito visoka.

Međutim, ukoliko klimatski uslovi nisu toliko drastični, stručnjaci nagoveštavaju da su celosezonske gume sasvim prihvatljiva alternativa. Naime, one se mogu pohvaliti sa nižim otporom kotrljanja, što ih čini najekonomičnijim izborom - na taj način štede energiju, što će rezultirati boljom efikasnošću goriva.

 zimske auto gume

 

Neki vozači smatraju i da su gume za sve sezone bolji izbor, ukoliko su vam komfor i udobnost primarni zahtevi tokom vožnje.

Za koju god opciju da se odlučite na kraju, ključno je da redovno održavate gume, a to znači regularno proveravate ispravnost pneumatika, pritisak u gumama, kao i istrošenost gazne površine.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i informativn, te da smo vam pružili sve relevantne podatke kako biste se odlučili za najbolje gume za vaš auto - Želimo vam puno sreće u ovom poduhvatu!