Koji način kupovine automobila je najpovoljniji?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Kada razmišljate o kupovini novog automobila, a nakon što ste odlučili koji model želite da uzmete, dolazi možda još teže pitanje - na koji način je najbolje da ga platite?

Ovaj rebus postaje još komplikovaniji ukoliko auto uzimate po prvi put. Zato je potrebno da se dobro informišete i istražite koji sve načini kupovine automobila postoje i koliko se isplate u odnosu na vaše mogućnosti i potrebe.

Iako nije tako jednostavno doneti ovu odluku, uz dobre savete i korisne informacije, uspećete da se opredelite brže i lakše. Zato u nastavku teksta pročitajte poređenje različitih načina kupovine automobila i saznajte koja je opcija najbolji izbor za vas.

Uzimanje auto kredita

Pored kredita za stan, jedan od najčešćih tipova dugoročnih namenskih pozajmica je upravo kredit za auto. Ovakav kredit je namenjen isključivo za kupovinu automobila, a u odnosu na banku u kojoj se odlučite da ga uzmete, biće drugačiji i uslovi.

Ipak, postoji nekoliko uslova koji su uvek obavezni:

papir računanje

 

 

  • da ste zaposleni na neodređeno vreme (najmanje 12 meseci radnog staža, a od toga minimum 6 meseci kod poslednjeg poslodavca)
  • ako ste penzioner - da imate stalne prihode
  • da ste stariji od 21 i mlađi od 70 godina u toku otplaćivanja poslednje rate kredita
  • da ste uredno obavljali vaše kreditne obaveze u poslednjih 12 meseci
  • da imate odgovarajuću kreditnu sposobnost - dovoljna primanja koja uz druga potencijalna kreditna opterećenja mogu da obezbede sve potrebe života

Većina banaka nudi mogućnost uzimanja kredita za nove i polovne automobile, ali uz napomenu da polovna vozila ne smeju biti starija od 5 godina na dan odobrenja kredita. Takođe, ovu vrstu pozajmice banke odobravaju na osnovu profakture prodavca, pa tako auto možete kupiti samo od pravnog lica - prodavnice automobila ili registrovanog auto placa.

Ako je auto kredit koji uzimate vezan za evro, učešće mora biti minimalno 30% ili više, dok kod kredita u dinarima ono uglavnom nije potrebno. Sredstva obezbeđenja zavise od vrednosti samog auta, a mogu da podrazumevaju: menice, polisu Kasko osiguranja i uspostavljanje zaloge na vozilu.

Auto kredit se najčešće odobrava na period od 5-8 godina i po kamatnim stopama koje su uglavnom povoljnije nego za keš kredite, ali je to neophodno proveriti, jer se razlikuje od banke do banke. Kada kupite auto na ovakav način, automatski postajete njegov vlasnik, a onda otplaćujete rate za njega.

Uzimanje keš kredita

Ovakav kredit podrazumeva veću slobodu u trošenju novca koji uzmete. To znači da ne morate čitav iznos kredita da potrošite na automobil, već iznos pozajmice možete da prilagodite vašim potrebama, pa tako auto možete kupiti i od fizičkog lica.

U ovom slučaju, potrebna sredstva obezbeđenja mogu biti: menice, administrativna zabrana, osiguranje korisnika kredita od gubitka zaposlenja, privremene sprečenosti za rad zbog nesrećnog slučaja, trajnog invaliditeta usled nezgode i slično. U odnosu na auto kredit, podizanje gotovinskog kredita uglavnom zahteva manje dokumentacije.

Keš ili gotovinski krediti odobravaju se na sve više godina, a ako su vezani za evro, obavezno je učešće od 30%. Za razliku od pozajmice u evrima, kod dinarskih kredita nije potrebno učešće, međutim onda se kamata povećava. Naravno, uvek je najbolje da proverite i uporedite trenutne efektivne kamatne stope u različitim bankama.

Kupovina automobila na lizing

Ovaj vid kupovine automobila mogu koristiti fizička lica, ali ga češće koriste firme.

Najlakše se može objasniti kao ‘iznajmljivanje auta’. To podrazumeva da automobil koristite dok traje period lizinga i u tom slučaju pričamo o operativnom lizingu. Međutim, ugovorom može biti predviđeno da postanete vlasnik vozila nakon isteka roka na koji je taj ugovor zaključen i onda govorimo o finansijskom lizingu.

Glavna razlika između ove dve vrste lizinga je u tome što se podaci o finansijskom lizingu vode u bilansu pravnih i fizičkih lica, dok podaci o operativnom lizingu ne ulaze u centralizovanu evidenciju Kreditnog biroa. Ove informacije mogu biti važne zbog procene vaše kreditne sposobnosti u budućnosti.

Još jedna korisna informacija je da se PDV kod finansijskog lizinga obračunava i na kamatu, a plaća odmah po sklapanju ugovora, dok se kod operativnog lizinga ovaj porez naplaćuje kroz lizing rate. Kao i kod auto kredita, lizing se odobrava na konkretan predmet i prodavac mora biti pravno lice.

Tokom perioda trajanja lizinga, potrebno je da izvršavate periodična plaćanja lizing kompaniji koja su definisana ugovorom, a vozilo ne smete da prodate, založite ili date u zakup. Za ovakav način kupovine obavezno je Kasko osiguranje, a ako se auto ošteti ili uništi, naknada štete se isplaćuje davaocu lizinga, a ne vama.

Kupovina  auta na lizing može biti povoljnija opcija od kredita, jer je automobil u isto vreme sredstvo osiguranja naplate. U odnosu na to, ukoliko ne budete mogli da nastavite sa plaćanjem rata, u obavezi ste da automobil vratite lizing kompaniji i otplatite sve obaveze koje ste imali do tada.

automobili na parkingu

 

Kupovina automobila svojim sredstvima za gotovinu

Svima je jasno da je ovo najpreporučljiviji način kupovine automobila zato što vam daje najveću slobodu. Automobil možete kupiti od fizičkih ili pravnih lica, a plaćanje u gotovini ponekad podrazumeva određeni popust ili dodatnu opremu.

Dozvoljeno je i pregovaranje oko cene, a vozilo možete bilo kad da prodate. Naravno, za ovu opciju je potrebno uštedeti količinu novca koja vam je potrebna u te svrhe.

Poželjno je i da se dobro organizujete i imate konkretan plan koliki iznos želite da skupite, u kom vremenskom periodu i koliko odvajanja novca mesečno to podrazumeva. U skladu s tim, za kupovinu auta svojim sredstvima su vam najpre potrebni vreme, strpljenje i upornost.