Manjak fokusa prilikom vožnje - koliko je odgovoran za nesreće?

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U današnjem brzom svetu, stalno smo okruženi smetnjama, a vožnja nije izuzetak. Sa porastom pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja, ometana vožnja je postala veliki problem na putevima.

Nakon prekoračenja brzine i nevezivanja pojasa, nedozvoljeno korišćenje telefona prilikom vožnje je najčešće evidentiran prekršaj. Srednja vrednost na godišnjem nivou kažnjenih za ovakvu vožnju je oko 40.000 učesnika u saobraćaju, dok je iznos koji su platili 10.000 dinara.

U ovom tekstu ćemo istražiti opasnosti ometene vožnje, uobičajene vrste ometanja i šta vozači mogu da urade da ostanu bezbedni na putu.

telefoniranje voznja telefon

 

Opasnosti ometene vožnje - materijalna šteta i fizičke povrede

Rasejana vožnja je svaka aktivnost koja odvlači pažnju vozača od zadatka vožnje. Ovo može uključivati sve, od korišćenja telefona ili drugog mobilnog uređaja do jela, pijenja ili nanošenja šminke tokom vožnje.

Kada je vozač ometen, njegova sposobnost da reaguje na promene u saobraćaju, stanju na putu i drugim vozačima je ugrožena. To može dovesti do nesreća, povreda, pa čak i smrtnih slučajeva. Šteta uzrokovana nedostatkom fokusa tokom vožnje može biti katastrofalna!Nesreće koje su rezultat ometane vožnje mogu dovesti do velike štete na vozilima,  infrastrukturi i imovini - gde spada devastiran automobil, slomljen telefon i još mnogo toga. Popravka slomljenog Samsung telefona, ili neke druge marke korišćene prilikom vožnje, je prava sitnica u odnosu na potencijalna oštećenja više vozila, kao i imovine kao što su zgrade, ograde i zaštitne ograde.

Troškovi popravke ili zamene oštećenih vozila i imovine mogu biti znatni. U nekim slučajevima, šteta može biti toliko ozbiljna da će vozila ili imovina možda morati da budu potpuno zamenjeni. Sem toga, nesreće koje su rezultat rastresene vožnje mogu izazvati ozbiljne povrede, kao što su traumatske povrede mozga, povrede kičmene moždine i slomljene kosti. Pored toga, nesreće u vožnji mogu dovesti do emocionalne traume i finansijskih poteškoća za žrtve i njihove porodice, što ne može pravo na naknadu štete da reši.

Osim neposredne fizičke i emocionalne štete, nesreće koje su rezultat rastresene vožnje mogu imati dugotrajne posledice na život vozača. Vozači koji su odgovorni za nesreće mogu se suočiti sa krivičnim prijavama, gubitkom vozačke dozvole, pa čak i zatvorom. Pored toga, njihove stope osiguranja mogu značajno porasti, što otežava priuštiti osiguranje automobila.

Vrste ometanja prilikom vožnje

Postoje tri glavne vrste smetnji koje mogu uticati na sposobnost vozača da se fokusira na put.

  • Vizuelne smetnje;

Ovo su smetnje koje vozaču skreću pogled sa puta. Primeri uključuju gledanje u telefon ili GPS uređaj, čitanje knjige ili novina ili gledanje bilborda ili druge atrakcije pored puta.

  • Ručna ometanja;

Ovo su ometanja zbog kojih vozači skidaju ruke sa volana. Primeri uključuju slanje poruka, jelo, piće ili podešavanje radija ili kontrole klime.

  • Kognitivne smetnje;

Ovo su smetnje koje odvlače pažnju vozača od zadatka vožnje. Primeri uključuju razgovor telefonom, umor, sanjarenje ili intenzivan razgovor sa putnikom.

Dok putnici mogu da pruže dragoceno društvo i razgovor na dugoj vožnji, oni takođe mogu biti izvor ometanja. Savet za vozače je da komuniciraju sa svojim putnicima o važnosti toga da ostanu fokusirani na put i izbegavaju aktivnosti koje bi mogle da ih ometaju prilikom vožnje.

Međutim, jedna od najčešćih vrsta ometanja tokom vožnje je kako smo već napomenuli korišćenje mobilnih uređaja kao što su telefoni, tableti i GPS uređaji, a za mobilni telefon su kazne i do 10.000 dinara u Srbiji, dok je na primer ovu sumu Ujedinjeno Kraljevstvo dovelo do 3.000 evra.

Ovo može biti posebno opasno jer može uključivati sve tri vrste ometanja - vizuelne, manuelne i kognitivne.

voznja gps telefon

Pravila za bezbednost u saobraćaju

Mnogi vozači pogrešno veruju da mogu bezbedno da obavljaju više zadataka tokom vožnje. Međutim, istraživanja su pokazala da ljudski mozak nije sposoban za istinski multitasking – umesto toga, brzo se prebacuje između različitih zadataka. To može dovesti do smanjene sposobnosti reagovanja na promene u saobraćaju i uslovima na putu. Postoji mnogo saveta za vozače koje mogu primeniti da bi izbegli ometanja tokom vožnje, uključujući odvajanje vremena za aktivnosti kao što su jelo i doterivanje, držanje telefona i drugih uređaja van domašaja tokom vožnje i zaustavljanje na bezbednu lokaciju ako treba da pozovu ili pošalju poruku.

Najvažnija stvar koju vozači mogu da urade da ostanu bezbedni na putu je da ostanu fokusirani na zadatak vožnje.

To znači izbegavanje ometanja, držanje očiju na putu i držanje ruku na volanu. Takođe treba da poštuju Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima saobraćajne zakone i signale, da prilagode svoju brzinu tako da odgovaraju saobraćajnim i putnim uslovima i da budu upozoreni na potencijalne opasnosti. Pored toga, vozači mogu da iskoriste prednosti tehnologije kako bi im pomogli da ostanu fokusirani na put. Mnoga novija vozila su opremljena funkcijama kao što su upozorenja o napuštanju trake, automatsko kočenje u slučaju nužde i sistemi za detekciju mrtvog ugla, koji mogu pomoći da upozore vozače na potencijalne opasnosti i spreče nesreće. Međutim, važno je da vozači upamte da ove tehnologije nisu pouzdane i da se na njih ne treba oslanjati kao na zamenu za bezbednu vožnju.

Da rezimiramo za kraj. Rasejana vožnja je ozbiljan problem koji može imati razorne posledice. Vozači koji voze ometene dovode sebe i druge u opasnost od nesreća, povreda i smrtnih slučajeva!