Šta uvek treba imati u automobilu?

Ocena korisnika:  5 / 5

Zvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivnaZvezda aktivna
 

Kada je reč o opremanju našeg automobila, postoje neke stavke koje uvek treba da imamo pri ruci. Bez obzira na to da li putujemo na duže ili kraće relacije, ove stavke mogu biti od velike koristi u raznim situacijama. U nastavku pročitajte koje su to stvari bez kojih ne bi trebalo da sedamo u automobil.

 

prva pomoc u automobilu

 

Hrana i voda

Prilikom svakog putovanja, najvažnije je da se pripremimo za nepredviđene situacije. Jedna od bitnijih stvari koje uvek treba imati u automobilu jeste hrana i voda.

Nikada ne znamo kada ćemo se naći u situaciji gde ćemo biti zaglavljeni u saobraćajnoj gužvi ili kada će se automobil pokvariti na putu daleko od prodavnica. U takvim trenucima, imati hranu i vodu može biti spas. Uvek je dobro da su tu zdravi slatkiši za užinu kada vam padne šećer, ili da biste malo utolili glad dok ne stignete do žaljene destinacije.

Ako se nađemo u situaciji gde smo primorani da čekamo duže vreme, glad i žeđ mogu nam urušiti raspoloženja i koncentraciju. Imajući zdrave čokoladice, energetske pločice ili voće u automobilu, možemo brzo i lako zadovoljiti svoje potrebe za hranom i održati energiju na optimalnom nivou.

Možemo pomoći drugima ako naiđemo na nekoga ko je ostao bez goriva ili se našao u nezgodi, i osvežiti ga vodom ili slatkišima.

Ukoliko putujete kroz manje naseljena područja ili kroz planinske predele može biti u situaciji gde nema prodavnica u blizini. U takvim trenucima, imati hranu i vodu u automobilu može biti spas.

Set za prvu pomoć

Set za prvu pomoć je jedan od najvažnijih stvari koje bi trebalo uvek imati u svom automobilu. Bez obzira na to da li ste iskusni vozač ili tek početnik, nesreće se mogu dogoditi u svakom trenutku. Set za prvu pomoć je tu da vam pruži osnovne medicinske potrepštine i pomogne vam da brzo i efikasno reagujete u slučaju manjih povreda ili nesreća.

Kada dođe do saobraćajne nesreće, ili neke nezgode, brza i pravilna reakcija može biti presudna. Set za prvu pomoć vam omogućava da pružite prvu medicinsku pomoć pre dolaska profesionalnih zdravstvenih radnika. U njemu se nalaze različiti medicinski materijali i oprema koja vam može pomoći da zaustavite krvarenje, smanjite bol, sprečite infekciju i umirite povređeni deo tela.

U njemu se obično nalazi sterilna gaza, flasteri i zavoji. Ovi materijali su ključni za zaustavljanje krvarenja i previjanje povreda kako bi se sprečila infekcija. Takođe, u setu se nalazi i dezinfekciono sredstvo koje možete koristiti za čišćenje rana pre nego što ih previjete.

Pored toga, set za prvu pomoć često sadrži i makaze za sečenje zavoja ili odeće, pincetu za uklanjanje stranih tela, rukavice za zaštitu od infekcija, toplomer za merenje temperature, kao i osnovne lekove poput analgetika ili antihistaminika. Sve ove stavke su pažljivo odabrane kako bi vam pomogle da pružite prvu pomoć na licu mesta.

Kada birate set za svoj automobil, uvek se pobrinite da sadrži sve neophodne stavke i da su one kvalitetne. Proverite da li set sadrži sve što vam je potrebno, kao i da li su materijali sterilni i upotrebljivi. Takođe, redovno proveravajte datum isteka lekova i dezinfekcionih sredstava kako biste bili sigurni da su sve stavke u setu funkcionalne i spremne za upotrebu.

Ukoliko niste sigurni kako pravilno koristiti neki od materijala ili opreme, preporučljivo je da se konsultujete sa stručnjakom ili prođete obuku prve pomoći. Ovo će vam omogućiti da steknete neophodno znanje i veštine kako biste efikasno reagovali u hitnim situacijama.

Budite odgovorni vozači i obezbedite sebi i drugima sigurnost u svakom trenutku. Nabavite set za prvu pomoć i budite mirni dok vozite.

 

cokolada omot

 

Rezervni točak i alat

Još jedna od stvari koje treba imati u svom automobilu su rezervni točak i odgovarajući set alata. Oni su vaši saveznici u situacijama kada jedan od točkova pukne ili se izduva, omogućavajući vam da brzo i efikasno rešite problem i nastavite putovanje.

Važno je da rezervni točak bude ispravan i u dobrom stanju. Redovno proveravajte pritisak u točku kako biste bili sigurni da je spreman za upotrebu kada vam zatreba. Takođe, budite sigurni da imate odgovarajući ključ ili alat za odvijanje točka kako biste mogli da ga zamenite.

Pored rezervnog točka, set alata je takođe neophodan. Ovaj set treba da sadrži osnovne alate poput ključeva, odvijača, klešta, kao i dodatne delove poput rezervnih sijalica, sigurnosnih iglica i ostalih sitnica koje vam mogu zatrebati.

Set alata je prava pomoć na putu, jer će vam omogućiti da obavite manje popravke, kao što su zamena sijalica ili popravka manjih kvarova na vozilu. Takođe, može biti od velike pomoći ukoliko se nađete u situaciji da morate da pomognete nekome drugom na putu.

Kada putujete, neophodno je da imate ove stvari u svom automobilu jer vam pružaju sigurnost i mir. Ukoliko se desi nešto nepredviđeno, imaćete mogućnost da brzo i efikasno rešite problem i nastavite putovanje.

Ukoliko obezbedite sve neophodne stvari za automobil, osećaćete se sigurnije i rasterećeno, jer ćete moći u svakoj situaciji da reagujete na pravi način. Ne dozvolite da se nađete u neprikladnoj situaciji zbog stvari koje se mogu lako preduprediti!