Najkorisniji saveti za pranje auta spolja i iznutra

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Održavanje vašeg automobila čistim nije samo stvar izgleda - radi se i o očuvanju vrednosti i osiguravanju dugotrajnosti. Dok se mnogi vlasnici automobila fokusiraju isključivo na spoljašnjost, zanemarivanje unutrašnjosti može dovesti do niza problema u budućnosti. 

U nastavku ovog teksta pokrićemo najkorisnije savete za pranje vašeg automobila spolja i iznutra, osiguravajući da izgleda sjajno i održava svoju vrednost godinama unapred.

 

Pranje automobila

 

Pranje spolja - počnite sa osnovama

Pre nego što se upustite u specifičnosti, važno je razumeti osnove pranja automobila spolja. Počnite tako što ćete pripremiti potrebne alate kao što su kofa, deterdžent za pranje automobila, mikrofiber krpe ili perači visokog pritiska ili crevo sa mlaznicom. Izbegavajte upotrebu deterdženta za sudove, jer može skinuti vosak i ostaviti ostatke na površini vašeg automobila.

Počnite ispiranjem automobila vodom kako biste uklonili labavu prljavštinu i otpad sa površine. Zatim, nanesite sredstvo za pranje automobila koristeći sunđer ili rukavicu, radeći odozgo nadole kako biste sprečili da se prljavština povlači po boji. Dobro isperite i osušite koristeći čistu mikrofiber krpu kako biste sprečili stvaranje mrlja od vode.

Izaberite prave alate za svaki posao

Kada je u pitanju pranje automobila, alati koje koristite mogu napraviti veliku razliku. Investirajte u visokokvalitetne mikrofiber krpe ili rukavice, koje su nežne prema boji vašeg automobila i ne ostavljaju ogrebotine iza sebe. 

Takođe najbolje je koristiti kvalitetne perače pod pritiskom ili kvalitetno crevo sa više nastavaka kako biste napravili debelu, gustu penu koja pomaže u uklanjanju prljavštine i blata sa površine automobila.

Za tvrdokorne nečistoće poput smole ili ptičjeg izmeta, clay bar (glina) može učiniti čuda. Jednostavno podmažite površinu sredstvom za podmazivanje i nežno prevucite glinu preko zahvaćenog područja kako biste uklonili nečistoće bez oštećenja boje.

Ne zaboravite na točkove i gume

Iako je karoserija vašeg automobila možda najvidljiviji deo, nemojte zanemariti svoje točkove i gume. Prašina od kočnica i prljavština sa puta mogu se brzo akumulirati, umanjujući izgled vaših točkova i guma, pa čak i izazivajući koroziju tokom vremena.

Da biste očistili točkove, koristite četkicu za točkove i namensko sredstvo za čišćenje točkova da biste uklonili prašinu i prljavštinu od kočnica. Obratite posebnu pažnju na unutrašnju cev točka, gde se prašina sa kočnica najviše akumulira. Za gume koristite četkicu za gume i sredstvo za čišćenje guma da biste uklonili prljavštinu i vratili im izgled.

Ljudi peru automobil

 

Zaštitite svoju boju voskom ili zaptivačem

Kada je vaš automobil čist, neophodno je zaštititi boju kako biste zadržali njen sjaj i sprečili oštećenja od zagađivača iz okoline. Nanošenje voska ili zaptivanje vašeg automobila stvara zaštitnu barijeru koja odbija vodu, prljavštinu i UV zrake, održavajući vašu boju svežom duže.

Nanesite vosak ili zaptivač koristeći jastučić za nanošenje pene, nanoseći ih u malim sekcijama da biste obezbedili ravnomernu pokrivenost. Ostavite proizvod da se osuši, a zatim ga obrišite čistim peškirom od mikrovlakana za visok sjaj. Za dodatnu zaštitu, razmislite o nanošenju keramičkog premaza, koji obezbeđuje dugotrajnu izdržljivost i hidrofobna svojstva.

Čišćenje unutrašnjosti - fokus na detaljima

Iako je pranje spoljašnjosti važno za održavanje izgleda vašeg automobila, ne zaboravite na važnost čišćenja unutrašnjosti vašeg vozila. Čista unutrašnjost ne samo da izgleda bolje, već poboljšava udobnost vožnje i smanjuje neprijatne mirise.

Počnite uklanjanjem svih suvišnih stvari i smeća iz unutrašnjosti, uključujući podmetače, navlake za sedišta i lične stvari. Koristite usisivač sa različitim nastavcima da temeljno očistite patosnice, presvlake i teško dostupna područja poput ventilacionih otvora i pukotina.

Koristite prave proizvode za različite površine

Prilikom čišćenja unutrašnjosti vašeg automobila, važno je koristiti prave proizvode za različite površine kako biste izbegli oštećenja. Za plastične i vinilne površine, koristite blago sredstvo za čišćenje i meku četku kako biste nežno uklonili prljavštinu i blato. Izbegavajte upotrebu agresivnih hemikalija ili grubih četki, jer mogu izazvati promene boje ili ogrebotine.

Za kožne presvlake, koristite pH-balansirano sredstvo za čišćenje kože i meku mikrofiber krpu kako biste uklonili prljavštinu i ulja. Zatim nanesite kondicioner za kožu kako biste održali kožu mekom i sprečili pucanje tokom vremena. Za presvlake od tkanine, koristite sredstvo za čišćenje tkanine i četku kako biste uklonili mrlje i osvežili materijal.

Obratite pažnju na detalje

Da biste zaista učinili unutrašnjost vašeg automobila sjajnom, obratite pažnju na detalje. Koristite malu četku za detalje ili pamučne štapiće kako biste očistili ventilacione otvore, dugmad i druge teško dostupne površine. Ne zaboravite da očistite i da kondicionirate lajsne vrata kako biste sprečili sušenje i pucanje.

Za staklene površine, koristite sredstvo za čišćenje stakla i čistu mikrofiber krpu kako biste uklonili tragove i otiske. Nanesite sredstvo za čišćenje direktno na krpu kako biste sprečili prskanje i osigurali temeljno čišćenje.

Pranje vašeg automobila iznutra i spolja je od suštinskog značaja za održavanje njegovog izgleda, vrednosti i dugovečnosti. Prateći savete navedene u ovom vodiču, možete osigurati da vaš automobil izgleda sjajno i da će ostati u vrhunskom stanju godinama koje dolaze. 

Ne zaboravite da investirate u visokokvalitetne proizvode i alate, obratite pažnju na detalje i redovno čistite eksterijer i unutrašnjost vašeg automobila kako bi on izgledao najbolje moguće. 

Za još korisnih tekstova, pratite naš sajt!